Veelpleger nog vaak gewoon de cel in

Hoewel volop succes is geboekt met opname van veelplegers van misdrijven in een instelling voor stelselmatige daders (ISD), wordt die maatregel veel minder vaak opgelegd dan zou kunnen.

null Beeld anp
Beeld anp

De VVD in de gemeenteraad wil dat gemeente, justitie en zorginstellingen zoeken naar mogelijkheden het middel vaker in te zetten. De overheid moet ook inspelen op de verandering in het profiel van de veelplegers, vinden de liberalen, die een initiatiefvoorstel hebben ingediend. Waar de grootste probleemgroep traditioneel ooit autochtone verslaafden betrof van gemiddeld 42 jaar, is de veelpleger van nu veel vaker (heel) jong, allochtoon, afkomstig uit de stad en snel bereid steeds zwaardere misdrijven te plegen om het nagestreefde luxeleventje te kunnen bekostigen.

Een veelpleger kan na het zoveelste misdrijf door de rechtbank voor twee jaar in een ISD worden geplaatst, ook al gaat het maar om een eenvoudig, klein misdrijf. In de ISD krijgt de veelpleger dan niet alleen straf, maar wordt ook intensief geholpen bij het opbouwen van een nieuw leven. De recidive ligt elf procent lager dan na andere straffen of maatregelen.

'Zware maatregel'
'Er vallen minder slachtoffers, de politie heeft minder capaciteit nodig om de groep in de hand te houden en de veelpleger kan het patroon doorbreken van misdrijven plegen, gepakt worden, vrijkomen en weer misdrijven plegen', zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgoz. 'Het is een zware maatregel, vinden de rechters, en dat klopt ook, maar de maatregel is juist wel heel effectief. Die rechter ziet toch ook liever niet twintig keer dezelfde verdachte voor zijn neus.'

De VVD wil de rechters vragen welke informatie ze missen in hun dossiers en wat hen er van weerhoudt het instrument vaker te gebruiken. Yesilgoz: 'We willen absoluut niet tornen aan de onafhankelijkheid van de rechtspraak, maar we kunnen rechters natuurlijk wel vragen wat ze meer nodig hebben om ISD te kunnen opleggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden