Veel zwakke basisscholen

AMSTERDAM - Het percentage zwakke basisscholen ligt in Amsterdam bijna twee keer hoger dan in de rest van Nederland. Amsterdam scoort ook slechter dan de andere grote steden. Amsterdam telt 42 zwakke tot zeer zwakke scholen. Dat is ruim twintig procent, blijkt uit de Regionale analyse 2008-2009 van de Inspectie van het Onderwijs. In heel Nederland is 10,6 procent van de scholen zwak.

Amsterdam scoort heel wat slechter dan Utrecht, Den Haag en Rotterdam. In de vier grote steden is ruim veertien procent van de scholen zwak. Dit cijfer is een gemiddelde; Amsterdam scoort met ruim twintig procent beduidend slechter.

Van de 42 zwakke scholen in Amsterdam komen 35 in aanmerking voor een convenant met de gemeente waarin zij beloven voor 2010 flinke vooruitgang te boeken. De overige zeven hebben al verbeteringen aangebracht, meldt de gemeente.

Opvallend is dat de vijf Amsterdamse probleemgebieden, de zogenoemde 'krachtwijken' Transvaalbuurt, Indische Buurt, Nieuw-West, Zuidoost en Noord, relatief minder zwakke scholen herbergen dan de rest van Amsterdam. In de kracht-wijken is zeventien procent zwak, tegenover 22 procent in de overige wijken.

Volgens de Inspectie loopt het onderwijs in Amsterdam achter op diverse terreinen. Zo is het taalaanbod voor achterstandsleerlingen minder op orde, en stemmen leraren in Amsterdam het onderwijs minder af op hun leerlingen dan elders in het land. Een derde punt is het niet goed waarnemen van problemen bij kinderen en de gebrekkige informatie daarover aan ouders. (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden