Veel vrouwen voelen zich gekwetst dat Piet altijd een man is

Theodor Holman.Beeld Wolff

Grootvader wandelt met zijn kleinzoon. "U ergert zich nog steeds aan die Zwarte Pietendiscussie, grootva?"

"Zeker. Ik heb er zo tabak van dat ik er een pijpje van wil opsteken."

"Hahaha! Dat is grappig, grootva. Maar die Zwarte Pietendiscussie, hè grootva, vind ik vooral erg macho."

"Macho?"

"Het gaat alleen maar over mannen: Zwarte Pieten. Vrouwen komen er niet aan te pas. Je hoort nooit over Zwarte Petra's."

"Ach, kleinzoon, vrouwen worden altijd al gediscrimineerd."

"Wat leuk, grootva, dat u ook zo gefeminiseerd bent. Maar we kunnen daar wel grappig over doen, maar veel vrouwen voelen zich serieus erg gekwetst dat Piet altijd een man is en nooit een vrouw."

"Ach, is dat zo?"

"Ja, grootva. Wij mannen zijn in feite erfelijk belast met een eeuwige schuld tegenover vrouwen omdat wij ze al eeuwen en eeuwen hebben onderdrukt. Het is een vorm van institutioneel racisme."

"Zo... wat een wijsheid. Wat wil je trouwens in je schoen hebben als Sint in het land is?"

"Nou opa, ik ga op dat onderwerp promoveren, denk ik. Als je om je heen kijkt, zie je dat al die zogenaamde feesten mannenfeesten zijn. Kerstmis: de geboorte van een man, Jezus Christus. Pasen: de wederopstanding van diezelfde man."

"Ik heb van mamma gehoord dat jij een voetbal van de Sint wilt hebben, klopt dat?"

"Nou, grootva, ik wil liever een balletpakje. Roze..."

"Pardon?"

"Ja, grootva. Ik hoef die voetbal niet meer. Ik wil een roze balletpakje en spitzen. Om daarmee mijn solidariteit te tonen met de vrouwen in onze samenleving die ik later, erfelijk belast als ik ben, ga onderdrukken."

"Maar... heeft grootva bommama dan ook onderdrukt?"

"Ja, grootva. Onbewust. U weet het gewoon niet, maar het is wel zo. Het zit zelfs in uw spraakgebruik. De goede Sint. U denkt er niet eens bij na dat de Sint ook wel eens een vrouw zou kunnen zijn. En waarom is Sinterklaas altijd een blanke, grootva? Zelfs de Kerstman is een man. Ik heb u althans nog nooit horen spreken over een Kerstvrouw!"

"Het sinterklaasfeest is door jou voor mij helemaal verpest, kleine! Grootva had zich zo op dat kinderfeest verheugd! Maar nu hoeft het voor mij niet. En zal ik je eens wat zeggen: stop dat balletpakje maar in je voorbips!"

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden