Plus

Veel vragen op stroeve avond over 24 uursopvang De Pijp

Ook de zevende bijeenkomst over een 24 uursopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers verliep stroef. Buurtbewoners in De Pijp spraken hun zorgen uit. 'Kan onze buurt deze mensen er wel bij hebben?'

In de Gerard Doustraat, net achter de Albert Cuypmarkt, moet een opvanglocatie voor 38 ongedocumenteerden komen. Beeld Rink Hof
In de Gerard Doustraat, net achter de Albert Cuypmarkt, moet een opvanglocatie voor 38 ongedocumenteerden komen.Beeld Rink Hof

"Waarom gaan ze niet terug naar hun eigen land?" en "Wat gaan ze de hele dag doen?"

Het zijn vragen die wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken, GroenLinks) de afgelopen weken vaak heeft moeten beantwoorden. In De Pijp, waar een opvanglocatie voor 38 ongedocumenteerden net achter de Albert Cuypmarkt moet komen, is dat niet anders.

Drukte en Airbnb
Zo'n honderd buurtbewoners zitten in de Oranjekerk om over de opvang te praten. De buurt wil weten wat 'die asielzoekers eigenlijk de hele dag' gaan doen. "Het is het drukste gedeelte van De Pijp. De markt ligt ernaast en er is veel uitgaansleven. Kan de plek deze mensen er wel bij hebben?," vraagt een man zich af.

Hij krijgt bijval van een vrouw. "Mijn dochtertje kan nu al niet naar buiten door de drukte. Zet die mensen in een rustige buurt neer!" Er wordt luid geapplaudisseerd.

Iemand anders zegt dat 38 mensen erbij 'echt niet uitmaken'. "Doe iets aan die toeristen en Airbnb!" Ook daarvoor wordt geapplaudisseerd, zij het iets minder hard.

Tegenargumenten
In maximaal 23 panden wil Amsterdam 24 uursopvang bieden aan 500 ongedocumenteerden. "Deze locatie is geen voorgenomen besluit," vertelt Groot Wassink aan het publiek. Samen met bestuurders van stadsdeel Zuid, de wijkpolitie, zorginstantie HVO-Querido, hulporganisatie ASKV en Vluchtelingenwerk hoort de wethouder alle tegenargumenten aan.

"We hebben al weinig woningen in de stad en jullie maken ruimte voor hun?," vraag een man zich af. Weer iemand anders vindt dat 'dit soort mensen, sorry dat ik ze zo noem', gewoon teruggestuurd moeten worden naar hun eigen land. "Ze zijn niet voor niets uitgeprocedeerd."

Groot Wassink weet na zeven avonden hoe hij de vragen moet beantwoorden. Ja, er is een huizentekort in Amsterdam, maar uit menselijkheid vinden we dat we ze moeten opvangen. En nee, hij bepaalt niet of ze wel of niet mogen blijven, dat ligt bij politiek Den Haag.

Veel vragen worden herhaald, vaak met opgeheven stem en met bijval door geapplaudisseer. Het is hier al te druk. Veiligheid voor de buurt. Terugsturen naar hun land. Weggegooid geld. Mensen uit Amsterdam hebben het nakijken. De gemeente doet niks voor ons. Daar tegenover staat dat mensen ook opstaan om te benadrukken dat ze wel welkom zijn. En dat die mensen echt niet gevaarlijk zijn.

Niet vrijblijven
De wethouder belooft dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet rond het pand zullen hangen; voor veel dagactiviteiten de deur uit gaan en intensieve persoonlijke begeleiding krijgen. "Voor hun is dit project ook niet vrijblijvend. Zij moeten meewerken aan hun perspectief."

Het perspectief is: vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst of een traject ingaan waardoor ze alsnog legaal in Nederland mogen blijven. De groep krijgt daarvoor anderhalf jaar de tijd. Toch is de kans groot dat veel vluchtelingen uiteindelijk weer de straat op gaan, geeft Groot Wassink toe.

Een hele tour zit erop. Op de Zeeburgerdijk kreeg hij weinig kritiek, terwijl buurtbewoners in Buitenveldert, de Jordaan en Noord duidelijk maakten dat ze niet zitten te wachten op ongedocumenteerden. In Buitenveldert is zelfs een actiecomité bezig om te kijken of ze juridische stappen kunnen ondernemen tegen de komst van de opvanglocatie.

"Het gaat om het draagvlak van de buurt. Maar het is niet zo dat wie het hardst schreeuwt ook zijn gelijk krijgt," zegt Groot Wassink. "Uiteindelijk is het een bredere afweging die we maken. De drukte in De Pijp nemen we echt mee."

Begin mei neemt het college van b. en w. een besluit over de eerste zeven locaties. De verwachting is dat er dan ook zeven nieuwe locaties bekendgemaakt worden. Voor Groot Wassink en de andere organisaties betekent het nieuwe rondes met veelal dezelfde vragen en antwoorden.

Lees ook: Opvang migranten in Nieuw-West: 'Iedereen vindt het wel oké'

Dit zijn de 7 mogelijke opvanglocaties (254 van de 500 plekken)

1. Zeeburgerdijk 269 (Oost): 14 plekken
2. Mariëndaal 13 (Noord): 16 plekken
3. Danie Theronstraat 2 (Oost): 30 plekken
4. Pieter Aertszstraat 5 (de Pijp): 38 plekken
5. Gerard Doustraat 156 (de Pijp): 38 plekken
6. Marnixstraat 2 (Jordaan): 48 plekken
7. Van Leijenberghlaan 11 (Buitenveldert): 70 plekken

In totaal krijgt Amsterdam 500 opvangplekken, waarvan het Rijk er 360 financiert. De overige plekken betaalt gemeente Amsterdam. Het is de bedoeling dat in juli de eerste deuren van nieuwe opvanglocaties opengaan en voor het einde van 2019 alle locaties open zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden