Veel vraagtekens rond make-over Food Center

De herontwikkeling van het Food Center in Amsterdam-West is met vraagtekens omgeven. De gemeente wentelt risico's van het miljoenenproject grotendeels af op bouwconcerns Ballast Nedam en VolkerWessels Vastgoed.

De groente- en fruithandel aan de oostkant van het Food Center. Beeld anp
De groente- en fruithandel aan de oostkant van het Food Center.Beeld anp

Na veertig jaar soebatten over het groothandelsterrein lijkt er een doorbraak te zijn. Ballast Nedam en VolkerWessels gaan er vanaf komende maand een charmante woonwijk annex duurzame groothandelsmarkt van maken. Daarmee is zeker 450 miljoen euro gemoeid. De gemeente draagt slechts twintig miljoen bij.

De vraag is echter of decennia van besluiteloosheid ten einde zijn. De inrichting van de Centrale Markthal is nog onzeker, net als de grens tussen bedrijfs- en woongebied. Ook over het aantal woningen is onduidelijkheid, terwijl de verkoop daarvan het project grotendeels moet financieren.

Zeer kort
Mochten de ontwikkelaars niet binnen anderhalf jaar medewerking krijgen van alle honderd ondernemers op het Food Center, dan gaat het project niet door én moet het consortium Ballast Nedam/VolkerWessels een onbekende boete betalen. Anderhalf jaar geldt in de bouwwereld als zeer kort voor zo'n traject.

Het project heeft hoge aanloopkosten. Er moet jaarlijks voortgang zijn, wat druk legt op de exploitatie. En het consortium moet vijf marktmedewerkers overnemen; ambtenaren met een lange loopbaan en behoorlijke salarissen en pensioenrechten.

Het enige geldige bod bij de aanbesteding kwam van Ballast Nedam/VolkerWessels. Slechts twee andere consortia waren geïnteresseerd: BAM/AM en Bouwfonds/Ymere. Ze haakten af omdat de gemeente in hun ogen alle risico's afwentelt op de bouwers.

Keurslijf
'Je legt je voor jaren vast onder tal van voorwaarden. Voor ons een te stringent keurslijf,' zegt Bouwfondsdirecteur Harm Janssen. 'Wij wilden bij voorkeur dat de gemeente zelf ook risico's op zich zou nemen of waar nodig meer vrijheid zou geven voor latere aanpassingen van het contract.'

Het consortium van BAM en AM weigert commentaar vanwege een overeengekomen geheimhoudingsplicht. Maar volgens meerdere bronnen rond het Food Center leefden daar dezelfde bezwaren.
Philip van Maanen van Ballast Nedam, die met VolkerWessels het project uitvoert, is ervan overtuigd dat het goed komt: 'Wij schatten de risico's anders in. We mogen nog schuiven met het aantal woningen en hoe je de ruimte verdeelt tussen Food Center en woonwijk. Als er maar 95.000 vierkante meter bedrijfsruimte komt.'

Het afwentelen van de risico's op de bouwers lijkt een reactie van de gemeente te zijn op de aanbestedingen van onder andere de Noord/Zuidlijn en het Stedelijk Museum. Daar belandden de risico's op vertraging en meerkosten bij Amsterdam.

Lees vandaag in Het Parool: Dat open groene wijkje is nog heel ver weg

null Beeld Chantal van Wessel
Beeld Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden