Veel te weinig plaats voor vluchtelingen in Amsterdam

De gemeente Amsterdam zit klem. Opvangplekken voor dakloze uitgeprocedeerden verdwijnen, maar de vraag naar opvang van vluchtelingen neemt niet af.

null Beeld anp
Beeld anp

Het Amsterdamse Steunpunt Vluchtelingen (ASKV) en kerkelijke opvangstichtingen hopen dat de overheid met een oplossing komt. In Amsterdam zijn in twee jaar de opvangprojecten de Open Deur en Werkgroep Opvang Uitgeprocedeerden (WOU) gestopt wegens geldgebrek. Maar het aantal uitgeprocedeerden die niet terug kunnen en op straat worden gezet, is niet kleiner geworden, zegt Petra Schultz van het ASKV.

Geklinkerd
Ook landelijk is het aantal opvangplekken geslonken, en meer sluitingen dreigen. De twee overgebleven Amsterdamse opvangprojecten voor uitgeprocedeerden, van kerkelijke stichtingen, staat het water aan de lippen. 'We moeten voorzichtiger werken,' zegt pastor Cor Ofman van het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie Amsterdam. 'Geld komt niet zomaar beschikbaar.' Ofman hoopt dat een 'klinkerhuis' wordt opgericht: een plek waar uitgeprocedeerden die niet terug kunnen naar hun land van herkomst en op straat worden gezet, worden 'geklinkerd', ofwel een oplossing kunnen zoeken.

Gerhard Scholte, voorzitter van het Platform Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Amsterdam, was indirect betrokken bij het gesloten opvangproject WOU. Hij merkt dat hij de laatste weken meer telefoontjes krijgt voor hulp bij opvang. 'Ik heb het idee dat de ambtenaren die de uitgeprocedeerden op straat zetten, zeggen: ga maar naar Amsterdam of Utrecht, daar is de kans groter dat je opvang kunt vinden.'

Pittige wachtlijst
Alice Beldman van het medisch opvangproject Ongedocumenteerden van het ASKV zegt een 'pittige wachtlijst' te hebben. 'Bij ons wachten zestig zieke mensen op een plek.' Amsterdam ziet het opvangtekort voor uitgeprocedeerden ook. 'Bezuinigingen en aanpassingen van landelijk beleid hebben ervoor gezorgd dat uitgeprocedeerde asielzoekers sneller op straat komen te staan,' zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

'Daarnaast hebben andere gemeenten om financiële redenen hun hulp beperkt. Die ontwikkelingen leiden tot extra druk op hulporganisaties in Amsterdam.' Gisteren demonstreerden vrouwen in Amsterdam voor meer opvang.

Lees vandaag (15-04) meer in Het Parool: 'Moeten vrouwen in portieken slapen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden