Veel studenten steunen bezetting Maagdenhuis, maar doen niet mee

Het gros van de studenten in Amsterdam steunt de protesten in het Maagdenhuis. Maar niet iedereen weet ervan. Bijna een kwart van de HvA-­studenten heeft nog nooit van het protest gehoord.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

De voornaamste kritiek die elk protest krijgt, is dat een klein groepje hard roept en dat de meerderheid niet wordt gehoord. Ook het college van bestuur van de UvA gebruikte dat argument in discussies met de demonstrerende studenten. Maar uit representatief onderzoek van Bureau Onderzoek en Statistiek, dat 490 studenten ondervroeg, in opdracht van Het Parool, blijkt dat 61 procent van de Amsterdamse studenten van de UvA, VU en HvA, die van het studentenprotest heeft gehoord, het ook steunt.

Negen op de tien Amsterdamse studenten zijn op de hoogte van het studentenprotest. Bij de HvA-studenten ligt dat aantal lager: daar weet bijna een kwart van de studenten überhaupt niet dat er een studentenprotest gaande is en dat het Maagdenhuis al meer dan een maand wordt bezet.

Grote achterban
'Zestig tot zeventig procent steun, dat zie je eigenlijk bij de meeste grote protesten,' zegt onderzoeker Jacquelien van Stekelenburg van de VU. 'Een succesvolle beweging heeft een kleine kritieke massa, die bereid is tijd en energie in het protest te steken, maar ook een grote achterban.'

Slechts twintig procent van de ondervraagde studenten heeft op één of andere manier deel genomen aan het protest; dat kan zelfs alleen zijn door het zetten van een handtekening. Op de UvA is de actiebereidheid groter (30 procent), dan op de VU (11 procent) en de HvA (12 procent).

Maar ook die cijfers liggen in lijn met andere protesten. 'Van alle sympathisanten voor een bepaalde protestbeweging is meestal slechts vijf tot zeven procent ook echt actief,' verklaart Stekelenburg.
Het optreden van het college van bestuur van de UvA tegen het studentenprotest wordt door studenten niet hoog gewaardeerd. Gemiddeld kreeg het college, bestaande uit Louise Gunning, Hans Amman en Dymph van den Boom, een 4,8. Iets wat een woordvoerder van de UvA als volgt uitlegt: 'Het kan ook zijn dat het betekent dat sommigen mensen het optreden niet hard genoeg vonden.'

Financiële openheid

Meer dan de helft (54 procent) van alle studenten ziet een democratisch verkozen bestuursvoorzitter wel zitten. Op de HvA is dat zelfs zestig procent.

En bijna tachtig procent van alle studenten wil financiële openheid over hun onderwijsinstelling.

Wat opvalt, is dat als het om de kwaliteit van de opleiding gaat, de ontevredenheid van studenten laag is. De ondervraagden waardeerden hun opleiding gemiddeld met een 7,2.

Lees vandaag (28-03) in Het Parool het achtergrondverhaal: 'Veel steun, maar weinig beweging'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden