Opinie

'Veel studenten kunnen prima in vrije sector huren'

Er wordt veel gedaan om meer studenten in Amsterdam te huisvesten. Maar verouderde regels over huren in de vrije sector werpen nog een grote belemmering op, schrijft Sven Butter.

Sven Butter
Woonruimte in de vrije sector ligt buiten bereik van de meeste studenten. Ten onrechte, meent Sven Butter Beeld Femke Boermans
Woonruimte in de vrije sector ligt buiten bereik van de meeste studenten. Ten onrechte, meent Sven ButterBeeld Femke Boermans

Het is 1 september geweest en dat betekent dat het studentenleven in Amsterdam weer op gang komt. Veel studenten zijn afgestudeerd en zullen hun studentenwoning uit moeten. Maar nog belangrijker, het betekent dat er weer een grote stroom nieuwe studenten naar de hoofdstad komt om te beginnen aan hun studentenleven.

Amsterdam is bij uitstek een plek waar geweldige voorwaarden zijn voor een prachtige studententijd: veel kroegen die tot steeds later open mogen, een bruisend verenigingsleven en twee hoogstaande universiteiten.

Om alles uit je studententijd te kunnen halen, moet je natuurlijk wel een kamer hebben in Amsterdam. Er zullen maar weinig studenten zijn die dagelijks met veel plezier van Arnhem naar Amsterdam treinen en zich ontplooien in het Amsterdamse studentenleven.

Wonen is een langdurig gevecht
Helaas is wonen in Amsterdam voor de meeste studenten geen keuze, maar een langdurig gevecht. Het aanbod is schaars en zeker de eerstejaarsstudenten zonder netwerk merken dit, elk jaar weer.

De problematiek van studentenhuisvesting is niets nieuws, de schaarste is er al decennia. De afgelopen vier jaar zijn er bijna 7750 studentenwoningen bijgebouwd en in de komende vier jaar wordt ingezet op een aantal van achtduizend studentenwoningen. Dat is een goed vooruitzicht, maar het betekent niet dat we nu achterover kunnen leunen.

Nu het college van burgemeester en wethouders van plan is er nog achtduizend studentenwoningen bij te bouwen, is het wellicht verstandig om eens te bekijken waar de huidige woningmarkt nog wat zou kunnen worden aangepast.

Als een vriendin en ik een woning zouden willen huren in de vrije sector, hebben we waarschijnlijk een probleem, want hiervoor is een vast inkomen nodig. Maar als mijn vriendin en ik hard werken en met onze studiefinanciering een woning kunnen betalen, waarom zou het dan niet mogen?

Genoeg studenten kunnen betalen
Natuurlijk zijn deze regels er om wanbetalers buiten de deur te houden, maar er zijn genoeg studenten die deze verantwoordelijkheid wel kunnen dragen.

Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder en de huurder om te zien of het mogelijk is een woning in de vrije sector te huren. Ik maak dan geen gebruik van huursubsidie en bezet dan niet een studentenwoning die wellicht perfect is voor een andere student.

Niet iedereen heeft een vader of een moeder die garant kan staan voor een vast inkomen, daar dient de student geen slachtoffer van te worden.
In deze tijd van het jaar moeten veel afgestudeerden hun studentenwoning uit, ze zijn immers geen student meer. Onder andere voor hen wil de gemeente Amsterdam de komende vier jaar tweeduizend jongerenwoningen bouwen. Dit is een kleine stap en hier zou veel meer aandacht voor moeten zijn.

Ook voor afgestudeerden geldt dat zij niet meteen een vaste baan hebben en dus ook niet in de vrije sector kunnen huren. Voor deze groep geldt eveneens dat zij een grotere eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen dan met de geldende regels mogelijk is.

Wonen binnen de ring is een voorrecht
Studenten en ex-studenten zijn door de hoge huren al snel gedwongen buiten de ring te wonen, dat levert vaak veel gemor op, maar dat is niet meer dan logisch. Wonen binnen de ring is een voorrecht, geen recht.

Er wordt hard gewerkt, dat is duidelijk, maar volledig blind de stad volbouwen met woningen is niet de oplossing. Als het aan mij ligt wordt er eens goed gekeken naar de regels. Hopelijk laat Amsterdam hier opnieuw zien de mooiste studentenstad te zijn en wordt wonen voor iedere student een stuk eenvoudiger.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

undefined

Sven Butter Beeld eigen foto
Sven ButterBeeld eigen foto

Sven Butter

Bestuurslid van de JOVD in Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden