Veel strafrechters kritisch over alcoholslot

Steeds meer strafrechters zijn kritisch over het alcoholslot van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ze vinden de maatregel te streng en leggen daarom in sommige gevallen zelfs lagere straffen op aan beschonken automobilisten, meldde De Telegraaf maandag.

null Beeld anp
Beeld anp

Michiel Boer van de Raad van de Rechtspraak laat in een reactie weten dat er al langer kritiek is onder rechters op het alcoholslot. Automobilisten die met een glaasje te veel achter het stuur worden betrapt, krijgen sinds 1 december 2011 standaard een alcoholslot opgelegd door het CBR. Dat gebeurt zonder tussenkomst van de rechter. Rechters voelen zich hierdoor buitenspel gezet, aldus Boer.

Rechters buitenspel
Bovendien wordt er volgens de rechters onvoldoende rekening gehouden met de hoogte van het inkomen en de vraag of iemand de auto nodig heeft voor werk. Een strafrechter in Alkmaar verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) daarom onlangs in een zaak tegen een beschonken automobilist niet-ontvankelijk. De rechter was het er niet mee eens dat de man al voor 5000 euro een slot moest laten inbouwen zonder dat de rechter de zaak had bekeken.

De rechter legde de strafeis van het OM, een boete van 650 euro en een maand rijontzegging, naast zich neer. 'Het is afwachten of andere rechters het Alkmaarse vonnis zullen volgen', aldus Boer.

Strafverlaging
Rechters kunnen volgens de zogenoemde oriëntatiepunten voor straftoemeting lagere straffen opleggen omdat zij een alcoholslot al als een straf zien. Rechters gebruiken die oriëntatiepunten bij het bepalen van straffen. 'Dat het alcoholslot gezien wordt als strafverlagende factor, geeft wel aan hoe rechters tegen de maatregel aankijken', zegt Boer.

Het alcoholslot is een apparaatje waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Beginnende bestuurders krijgen een alcoholslot als ze 1 tot 1,8 promille alcohol in hun bloed hebben. Bij ervaren bestuurders ligt de ondergrens op 1,3 promille.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden