Veel steun voor hortus van VU

De hortus van de VU kenmerkt zich bijvoorbeeld door de bijzondere cactussen. Foto Floris Lok

Amsterdam - Van over de hele wereld zijn plantendeskundigen in actie gekomen om de Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit te behouden. De plantencollectie is bijzonder en kan niet zomaar worden verplaatst, zoals de Vrije Universiteit wil.

René Smit, voorzitter van het college van bestuur van de VU, ziet in dat de hortus een bijzondere plantencollectie heeft, maar vindt dat niet al te belangrijk. ''We zijn een universiteit, geen tuinderij.''

Plantendeskundigen van over de hele wereld hebben geprotesteerd tegen het eventuele verdwijnen of verplaatsen van de botanische tuin bij de De Boelelaan in Buitenveldert. Op de websites van de International Society for Horticultural Science en de Botanic Gardens Conservation International worden plantendeskundigen en -liefhebbers opgeroepen een brief of e-mail te sturen naar Smit van de Vrije Universiteit of naar de raad van bestuur van het VUmc.

Oud-medewerker van de hortus Stans Myers heeft de actie in gang gezet. Zij schakelde Freek Vrugtman in, emeritus-curator van de botanische tuin in Ontario, Canada. Vrugtman vroeg zijn internationale netwerk van plantendeskundigen te protesteren tegen de sloop. Ook verplaatsing is voor hem geen optie: veel van de bijzondere planten zullen dat niet overleven.

Smit heeft 'een paar honderd' e-mails ontvangen van over de hele wereld. Of het hem in zijn besluitvorming beïnvloedt kan hij nog niet zeggen. Feit is wel dat de hortus uit de plannen voor de VU-campus was verdwenen en dat er nu weer wordt nagedacht over verplaatsing. ''De hortus is in ieder geval niet te handhaven op deze plek,'' aldus Smit.

Het college gaat nog onderzoeken wat de educatieve en sociale functies van de hortus zijn en hoe deze kunnen worden vervangen.

Het Wijkopbouwcentrum Buitenveldert heeft zich bij de actievoerders aangesloten. Monique Disselhof zet zich als commissielid ruimtelijke ordening in voor de VU-tuin. ''Namens de buurtbewoners protesteer ik tegen sloop of verplaatsing van de hortus. Er is al zo weinig groen op de Zuidas.''

Botanische tuinen van over de hele wereld staan met elkaar in contact. Elke hortus heeft een eigen plantencollectie. De hortus van de VU kenmerkt zich bijvoorbeeld door de bijzondere cactussen. Veel tropische planten zijn al decennia geleden naar Nederland gekomen, iets wat nu niet meer zomaar mag. De collectie is dus grotendeels onvervangbaar, legt hortularis Geralt Joren uit.

Smit bracht onlangs een officieel bezoek aan de hortus. ''Zodat hij zelf kan zien waar hij de bijl in zet,'' verklaart Myers. Smit beloofde de plantenvrienden nogmaals te overwegen of de hortus verplaatst kan worden in plaats van gesloopt. Zekerheid is er echter nog niet. Pas in de zomer worden definitieve plannen voor de nieuwe campus van de Vrije Universiteit bekend gemaakt. (MARLOU VISSER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden