Veel steun voor brandbrief Asscher over bezuinigingen

De brandbrief van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher aan het kabinet over de bezuinigingsmaatregelen heeft vandaag brede steun gekregen.

null Beeld

De PvdA-wethouder schreef premier Mark Rutte dat in zijn gemeente 4000 gezinnen en 19.000 jongeren in grote problemen komen door de bezuinigingen, vooral door de opstapeling daarvan.

Andere gemeenten zeggen hetzelfde te vrezen. Zorginstellingen waarschuwen voor een averechts effect.

Nieuwe psychoses
Directeur Bert Stavenuiter van Ypsilon (voor familieleden en betrokkenen van mensen met schizofrenie of een psychose) durft 'gerust te stellen' dat patiënten nieuwe psychoses gaan krijgen. GGZ Nederland, bij monde van directeur Paul de Rooij: 'Nu zijn er mogelijkheden om gezinnen te ondersteunen, om overlast terug te dringen en om kinderen uit de gevangenis te houden. Als mensen dat zelf moeten gaan betalen, valt dat weg en belanden kinderen op straat.'

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het eens met Asschers brandbrief. De VNG voorziet door de bezuinigingen grote problemen. 'Het is heel goed dat Asscher aan de bel trekt. Mensen hebben met die salamitechniek van het kabinet niet door dat het allemaal bij elkaar optelt', zegt de Utrechtse PvdA-wethouder Rinda den Besten (werk en inkomen, jeugd). Volgens haar gaat het in een derde van de gevallen om mensen met een klein inkomen, 'dus dat zijn geen mensen die niets bijdragen aan de maatschappij'.

Duidelijkheid
PvdA-leider Job Cohen wil dat Rutte nog voor Prinsjesdag duidelijkheid geeft over de gevolgen van de opeenstapeling van de bezuinigingen. De SP noemt die maatregelen 'echt ontwrichtend voor de samenleving'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden