Update

Veel rook bij brand in loods Amsterdam

Foto Amaury Miller Beeld
Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Brand in een loods met rubber en latex in het Westelijk Havengebied in Amsterdam heeft dinsdag gezorgd voor een enorme rookontwikkeling. De zwarte rookwolken dreven naar Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Westzaan, Assendelft, Krommenie en Uitgeest. De politie Zaanstreek-Waterland kreeg meldingen van mensen over geïrriteerde luchtwegen en ogen.

De brand brak rond het middaguur uit bij het bedrijf Diergaarde Chemical Storage aan de Latexweg. Het vuur woedde in een loods met rubber en latex, grondstoffen voor autobanden. Een naastgelegen loods met cacao werd ook door het vuur getroffen, maar de cacao is niet verbrand. De brandweer gaf even na vier uur het sein brand meester. Het vuur in de loods met cacao was eerder onder controle.

Op het moment dat de brand uitbrak, waren ongeveer vijf werknemers in de buurt. Geen van hen is gewond geraakt.

Directeur Keesjan Hendriks schat dat er 1000 ton een rubberproducten is verbrand. De loods is verwoest, het kantoor en belendende percelen staan er nog. Hendriks heeft geen idee hoe de brand is ontstaan.

De gemeente Amsterdam raadt mensen die in het gebied rond de verwoeste loods wonen, aan geen roetdeeltjes aan te raken als die neerdalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Het neemt monsters van de lucht en van (neergeslagen) roetdeeltjes.

Normaal gesproken ligt er bij het bedrijf aan de Latexweg ongeveer 115.000 kilo aan gevaarlijke stoffen opgeslagen. Naast de getroffen loodsen met rubber, latex en cacao staan loodsen waarin chemicaliën liggen. Volgens de brandweer was er geen gevaar dat het vuur zou overslaan. (ANP)

Foto Amaury Miller

Foto ANP Beeld
Foto ANP
ANP Beeld
ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden