Veel prominenten bij Chanoeka-viering in de Rivierenbuurt

Onder anderen waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en vice-premier Carola Schouten zijn zondagavond aanwezig bij een Chanoeka-viering in de Rivierenbuurt.

De menora op de Dam wordt aangestoken in het kader van Chanoeka Beeld anp
De menora op de Dam wordt aangestoken in het kader van ChanoekaBeeld anp

De Joodse gemeenschap wil tijdens de viering op het Scheldeplein dankbaarheid betuigen aan het Amsterdamse politiekorps en de Koninklijke Marechaussee, die nauw betrokken zijn bij de bescherming van Joodse instellingen.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Amsterdam en luitenant-generaal Harry van den Brink van de marechaussee nemen zondagavond een kristallen menora (een zevenarmige kandelaar) in ontvangst.

"Manschappen van de beide organisaties zorgen ervoor dat wij ons veilig voelen bij bijeenkomsten als deze, in onze gebouwen en zoals zondagavond in de openbare ruimte aan het Scheldeplein," zegt rabbijn Yanki Jacobs van de Joodse studentenorganisatie Chabad on Campus in een persbericht.

Vernieling
Grapperhaus zei eerder deze week de viering bij te willen wonen naar aanleiding van de vernieling van het Israelische restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg. Op korte termijn wil hij ook andere Joodse instanties bezoeken. Grapperhaus gaat ook kijken wat er verder moet gebeuren "om te laten zien dat we dit onaanvaardbaar vinden".

Tijdens Chanoeka - in Nederland ook wel Inwijdingsfeest of Lichtjesfeest genoemd - vieren Joden de opstand van het Joodse volk tegen de Grieken in het jaar 164 voor Christus.

De viering begint om 18.00 uur op het Scheldeplein. Publiek is welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden