Veel overtredingen op het water tijdens paasweekeinde

Tijdens het zeldzaam warme en zonnige paasweekeinde heeft de politie extra gecontroleerd op het water. Het was voor sommige schippers nog wat wennen.

De politie nam dit weekend bij ruim tachtig vaarders een blaastest af Beeld anp
De politie nam dit weekend bij ruim tachtig vaarders een blaastest afBeeld anp

De politie heeft dit weekend controles gehouden op het water in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. De oogst: een waslijst aan overtredingen en bijna-aanvaringen. Zo zaten negen pleziervaarders onder invloed van alcohol aan het roer.

De start van het vaarseizoen kwam plotseling door de snelle omslag naar mooi weer, aldus de politie. "Een aantal waterrecreanten was daar kennelijk onvoldoende op voorbereid." Dan gaat het om ontbrekende verlichting, maar ook om de verplichting voor zelfs langzame vaartuigen om ten minste een naam of spreuk te dragen.

Verkeersregels leken wat weggezakt, evenals de stuurmanskunst. Met motorboten werd twee keer te snel gevaren en vier keer staand gestuurd zonder zwemvest. Eén snelle motorboot werd bestuurd door schippers jonger dan 13 jaar. Hun ouders zijn erop aangesproken.

Striptease aan boord
Opvallend was verder de constatering van een striptease aan boord van een passagiersschip. Dat mag niet, want het gaat het om openbare ruimte, legt de politie uit. Die kan verder niets vertellen over de omstandigheden. "We horen het wel vaker."

Ten slotte is de politie te hulp geschoten bij een aanvaring tussen twee cruiseschepen, een zinkend speedbootje op het Oosterdok en een vastgelopen bootje in de Houthaven. In totaal onderwierp de politie ruim tachtig pleziervaarders aan een blaastest.

Tien procent was dus onder invloed. Zorgelijk, aldus de woordvoerder. Net als achter het stuur van een auto tast alcohol het reactievermogen aan. "Op een bootje heb je nog de extra dimensie dat je kunt verdrinken. In het nog koude water gebeurt dat sneller."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden