Update

Veel overlast door winterse neerslag: sneeuwpak tot twaalf centimeter

Sneeuwval heeft vooral in het oosten en zuiden van Nederland voor problemen op de weg gezorgd. Er lag op sommige plekken een dik pak sneeuw op de weg. Een aantal wegen werd daardoor nauwelijks begaanbaar. Naar verwachting zal die gladheid halverwege de ochtend zijn verdwenen. Voor het hele land geldt nog wel code geel.

Redactie
Sneeuw in Breda Beeld anp
Sneeuw in BredaBeeld anp

In Arnhem is 12 centimeter sneeuw gevallen. Maar ook uit Twente, de Achterhoek en de Veluwe komen meldingen van ruim 10 centimeter sneeuw. Vrijdag trekken er weer winterse buien over het land, met kans op onweer. Door de sneeuwval ontstonden in de nacht van donderdag op vrijdag diverse files. Op snelwegen schaarden vrachtwagens, waardoor wegen dicht moesten. De brandweer in Gelderland had het druk met stormschades. Door het gewicht van de sneeuw braken in verschillende steden en dorpen takken van bomen af.

Volgens de ANWB stonden er 's nachts rond 03.00 uur vrachtauto's dwars op diverse wegen, vooral in het oosten. De ANWB waarschuwt dat vooral in het oosten en noorden verkeer nog hinder ondervindt van de sneeuwresten. 'Na plaatselijk 10 centimeter sneeuw wordt het langzamerhand beter op de weg', aldus de ANWB op Twitter.

Zout
Rijkswaterstaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 4,8 miljoen kilo zout gestrooid. Ook is veel sneeuw weggeschoven door sneeuwschuivers, aldus een woordvoerder. Regulier strooit Rijkswaterstaat, als ze alle rijkswegen in Nederland op een winterse nacht één keer doen, 1,5 miljoen kilo zout. Nu is echter op meerdere wegen een aantal keer gestrooid. Met name in Brabant, Gelderland en Overijssel viel een flinke laag sneeuw. In het oosten van het land is het wegdek nog altijd wit. De VerkeersInformatieDienst verwacht daarom een zware ochtendspits in het oosten.

Windstoten

Het KNMI trok rond 5 uur 's ochtends code oranje voor het hele land in. Er geldt nog wel code geel. De weerdienst waarschuwt dat er later zware windstoten zijn in Zeeland en Zuid-Holland. Het onheil in de Randstad en in het noorden van Nederland viel mee, wel was de A7 bij Noord-Holland 'spekglad'. Rijkswaterstaat stuurde medewerkers 's nachts al op dertig verschillende ongelukken af. Het sneeuwgebied verlaat pas in de vroege ochtend het oosten van het land.

null Beeld anp
Beeld anp

Verhoogde waterstanden

Helemaal droog wordt het vandaag niet, want er volgen sneeuwbuien vanaf de Noordzee. In de kustgebieden gaat het flink waaien vanaf zee en daardoor ook dooien. De waterschappen van de kustgebieden zetten vrijdag alle zeilen bij om de hoge waterstanden door storm en regen het hoofd te bieden. In Den Oever, in de kop van Noord-Holland, en in Delfzijl gaan de coupures in de dijk dicht. Ook in Zeeland heeft het waterschap uit voorzorg coupures en sluizen afgesloten. Langs de Maas in Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis worden kades afgezet.

Gemalen
Waternet, het waterschap van Amsterdam en omstreken, heeft donderdag al de gemalen aangezet om het waterpeil in de polders te verlagen, zodat het overvloedige water kan worden opgevangen. De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat vrijdag dicht en mogelijk wordt ook de Maeslantkering bij Hoek van Holland gesloten. De verhoogde waterstanden worden veroorzaakt door veel regen, maar ook door twee noordwesterstormen (vrijdag en zaterdag) en springtij in de Noordzee.

Weerplaza verwacht vandaag in het oosten meer verse sneeuw en aan zee kans op een noordwesterstorm. In het weekend opnieuw winterse buien en volgende week op veel plaatsen schaatspret.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden