Update

Veel overlast door 'extreem weer'

In het hele land ondervinden mensen en instellingen overlast door het stormachtige weer. Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland code oranje afgegeven. Voor de rest van het land geldt code geel. De weerdienst verwacht windstoten tot 120 kilometer per uur. Op veel plekken dreigen overstromingen door de hoge stand van het water.

De brandweer haalt een boom van de N281 ter hoogte van Heerlen. Als gevolg van de storm zijn veel bomen omgevallen. © ANP Beeld
De brandweer haalt een boom van de N281 ter hoogte van Heerlen. Als gevolg van de storm zijn veel bomen omgevallen. © ANP

In het Noorden is de afgelopen dagen veel regen gevallen. Volgens WeerOnline is er de afgelopen nacht tot 20 millimeter regen gevallen, waarmee het totaal de afgelopen dagen op 90 millimeter is gekomen. 'Da's fors', aldus een woordvoerder.

Waterbergingsgebieden
De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende. Het waterschap laat daarom vanmiddag in de provincie Groningen nog twee grote natuurgebieden volstromen met water. Dat is nodig om de stad Groningen, Hoogezand en Winschoten droog te houden. Het gaat om de polders bij Westerbroek en Kropswolde.

Het waterschap heeft in de afgelopen nacht 3 miljoen kubieke meter water op de Dollard kunnen lozen, maar dat is niet genoeg. Bovendien verwacht Hunze en Aa's dat de komende twee getijden geen water kan worden gespuid op zee. Het waterschap Noorderzijlvest zette gisteren al een groot natuurgebied bij Peize onder water.

Bijkomend probleem is de draaiende wind naar het noordwesten. Daardoor kan er veel minder overtollig regenwater worden geloosd op de Waddenzee. Volgens burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen blijft de situatie daarom nog enkele dagen gespannen.

Komende 48 uur kritiek
Ook het waterschap Friesland heeft grote problemen met het stijgende water. Volgens het waterschap wordt het de komende 48 uur vooral kritiek in het noordoosten van de provincie en in het centrale deel rond Grou. Ook in Friesland draaien de pompen en gemalen op volle toeren.

Alle veerdiensten van en naar Vlieland zijn uit de vaart genomen. Naar Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling wordt beperkt gevaren, melden de rederijen Doeksen en Wagenborg.

Haven Rotterdam
Bedrijven in de Rotterdamse haven hebben ook last van de storm. Vooral de containerterminals moeten hun werkzaamheden geregeld staken. Dat zegt een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam. Volgens de woordvoerder kunnen elf schepen de haven niet binnenvaren omdat de loodsdiensten vanwege het onstuimige water zijn gestaakt. Twee schepen liggen om dezelfde reden te wachten om naar buiten te gaan. De woordvoerder verwacht dat de problemen nog wel een etmaal zullen aanhouden. Hij benadrukt dat er weinig schade is aan schepen als gevolg van de storm.

Sluiten keermuur
Ongeveer 200 vrijwilligers van de Hoogwaterbrigade van het waterschap Groot Salland zijn vanmorgen begonnen met het sluiten van de keermuur langs Kampen. De middeleeuwse stadsmuur wordt over een lengte van 1,5 kilometer gesloten met schotten wegens dreigende overstroming door hoogwater, zo heeft het schap laten weten.

De stadsmuur wordt gesloten als het waterpeil in de IJssel 1 tot 1,5 meter hoger komt te staan dan normaal. Grootste probleem is vandaag, aldus het schap, dat het water in het IJsselmeer en het Ketelmeer opstuwt richting het land door de windrichting. Naar verwachting is de gesloten keermuur hoog genoeg om de hoogwaterstand te weerstaan.

Stuw in IJsselmonding omhoog
Drie enorme 'ballonnen', die samen de balgstuw vormen in de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water, komen vanmiddag omhoog. De balgstuw van ruim 250 meter lengte en 10 meter doorsnee blaast zichzelf op met water en lucht als het waterpeil binnen een uur 50 centimeter stijgt en door de stroming bovendien de plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Zwolle bedreigt.

Dat zal volgens een woordvoerder van waterschap Groot Salland vandaag het geval zijn als de wind zoals verwacht uit het noordwesten gaat waaien met kracht 9.

De drie 'ballonnen', balgen in vaktaal, zijn elk zo groot als ruim tien rijtjeshuizen naast elkaar. Als ze volledig opgeblazen zijn vormen ze een keermuur van 4 meter hoog op het wateroppervlak. De balgstuw bij Ramspol is de grootste ter wereld. Voor deze stormvloedkering is destijds gekozen omdat een circa 30 meter hoge, permanente hefdeurconstructie het uitzicht op het waterlandschap te veel zou bederven, aldus het schap.

Biesbosch sinds 17 jaar weer onder water
Enkele polders in het noorden van de Biesbosch staan voor het eerst in 17 jaar onder water. Ook door de speciaal ingerichte overloopgebieden zoals de Noordwaard en de Zuiderklip stroomt vandaag volop water. Boswachter Thomas van der Es van Staatsbosheer heeft dat gezegd.

Voor een onbekend aantal dieren is het hoogwater fataal geworden, legde hij uit. Bijvoorbeeld reewild dat moet zwemmen sterft door vermoeidheid of stress. 'De natuur is van slag. De dieren zijn het water gewend, maar dit gebeurt zeker niet jaarlijks.' Staatsbosheer voert vandaag tellingen uit om een beter beeld te krijgen over de sterfte in het natuurgebied.

Het getij in het zoetwatergebied bereikt aan het eind van vanmiddag het hoogste punt, is de verwachting.

Medewerkers van het waterschap Regge en Dinkel plaatsen, ter versterking van de wanden en de bodem, een grote hoeveelheid zandzakken bij de stuw bij Archem in de Regge. © ANP Beeld
Medewerkers van het waterschap Regge en Dinkel plaatsen, ter versterking van de wanden en de bodem, een grote hoeveelheid zandzakken bij de stuw bij Archem in de Regge. © ANP
Een man trotseert de storm op de Erasmusbrug in Rotterdam. © ANP Beeld
Een man trotseert de storm op de Erasmusbrug in Rotterdam. © ANP
Jongeren trotseren de harde wind op de pier bij het Friese recreatiegebied Holle Poarte. © ANP Beeld
Jongeren trotseren de harde wind op de pier bij het Friese recreatiegebied Holle Poarte. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden