Veel ouders vinden kinderopvang te duur

Veel ouders in Nederland vinden de kinderopvang te duur. Vier op de tien geeft de betaalbaarheid een onvoldoende, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

ANP/Het Parool
In Nederland gaan 700.000 kinderen naar de opvang. Beeld anp
In Nederland gaan 700.000 kinderen naar de opvang.Beeld anp

Ouders zijn minder negatief naarmate hun inkomen lager is. Volgens het SCP komt dit waarschijnlijk doordat de toeslag inkomensafhankelijk is en ouders met lagere inkomens daarom een hogere kinderopvangtoeslag ontvangen.

Het planbureau stelt ook vast dat één op de zeven ouders het aanvragen van kinderopvangtoeslag ingewikkeld vindt. Éénderde van de ouders vindt dat er voldoende kinderopvangplekken zijn, blijkt verder uit het onderzoek.

Het brengen en halen binnen de openingstijden is voor ruim 10 procent van de ouders van baby's en 20 procent van de ouders van kleuters 'stressvol'.

Bezuinigen
Over het algemeen vinden ouders dat er goed voor kinderen wordt gezorgd in de opvang en dat medewerkers goed toegerust zijn. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1800 ouders van baby's en kleuters.

Staatssecretaris Tamara van Ark laat weten te gaan onderzoeken hoe het komt dat ouders met kinderen op de opvang "een stuk positiever beeld" hebben van kwaliteit en betaalbaarheid, dan ouders die geen opvang gebruiken.

Driekwart van de ouders met baby's met opvang is het eens met de stelling dat kinderen op de opvang veilig zijn. Onder de ouders zonder opvang is dit slechts een kwart. Staatssecretaris Van Ark: "Daar ga ik naar kijken, want ik vind het belangrijk dat alle ouders een reëel beeld hebben van de kinderopvang."

De FNV haalt uit het rapport dat bijna de helft van de ouders de opvang niet betaalbaar vindt. Dat was te verwachten, vindt de vakbond, want de ene keer investeert de overheid erin, om de volgende keer weer flink te bezuinigen. Ook is de opvangtoeslag te bureaucratisch.

Als je als bewoner van Amsterdam op zoek bent naar kinderdagopvang heb je gemiddeld 8,2 verblijven om uit te kiezen binnen een straal van 1 kilometer.

Maar er zijn grote verschillen tussen de verschillende wijken. Zo zijn er voor bewoners in de Nieuwe Pijp gemiddeld 25,6 kinderdagverblijven op 1 kilometer afstand. In de Houthavens zijn dat er 2, in Sloterdijk 6,4, in Stadsdeel Noord 1,7, in de Jordaan 12,3 en in Bijlmer-Centrum 1,7.

Liever in rijke buurten
Na de invoering van de Wet kinderopvang concentreerden kinderopvangcentra zich vooral in de rijkere buurten en meer stedelijke gebieden. Die ontwikkeling schreef het Centraal Planbureau eerder toe aan de invoering van de marktwerking. Maar het is buiten de stad ook gebruikelijker om kinderen (deels) op te laten vangen door opa en oma.

Daarnaast zijn er verschillen tussen meer en minder welvarende buurten. Kinderopvang wordt aangeboden door marktpartijen die mogelijk vaker de keuze maken om zich in rijkere buurten te vestigen, ofwel omdat ze verwachten dat de vraag daar groter is, ofwel omdat ze denken daar hogere prijzen te kunnen vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden