Veel oude bekenden op Pinkpop

The Editors. Foto ANP Beeld
The Editors. Foto ANP

LANDGRAAF - Het weer toonde zich op de 41ste Pinkpopeditie van afgelopen weekend net zo wisselvallig als de optredens en de sfeer op het veld.

''Niet ieder jaar kan het jaar van Bruce Springsteen of Metallica zijn.'' Pinkpoporganisator Jan Smeets weet ook dat de pers hem achter de vodden zit zodra het festival drie dagen lang, ondanks een dure topact als Rammstein en publieksfavorieten Green Day, Pink en The Prodigy, aanzienlijk minder bezoekers trekt dan vorig jaar. Met zo'n 50.000 bezoekers per dag was de belangstelling voor de 41ste editie magerder dan met de 65.000 van vorig jaar. Toch is Smeets naar eigen zeggen tevreden. Hoewel er plek was voor veel meer bezoekers, noemde de Pinkpopbaas het festival voor de 21ste keer uitverkocht.

Vorig jaar riep hij al dat het zeer moeilijk zou zijn om de veertigste editie te overtreffen. Eerlijk is eerlijk, het door Bruce Springsteen gedomineerde en volledig uitverkochte Pinkpop van 2009 valt inderdaad niet te vergelijken met dat van 2010. Bovendien is er altijd wel een excuus te verzinnen voor tegenvallende kaartverkoop. Komt het niet door de crisis, dan wel door het slechte weer of een qua tourschema's ongelukkige datum.

Dat het aan een vlak, niet verrassend programma zou kunnen liggen, zul je niet snel uit de mond van Smeets zelf horen. Waar Rock Werchter en Lowlands nog voordat het programma bekend is wél al maanden van tevoren uitverkopen, gaat dat bij Pinkpop - behalve vorig jaar - met horten en stoten.

Smeets: ''Ik verkoop uiteindelijk altijd wel uit op sfeer. Ten dele gaat dat op voor de vriendengroepen van twintigers en dertigers voor wie Pinkpop een happening is, een traditie die het zomerseizoen inluidt.'' Die groep bepaalde ook afgelopen weekend het beeld van het publiek. En zij laten zich niet van de wijs brengen door het weer.

Toch moet de invloed van het programma niet worden uitgevlakt. Zelfs op vrijdag, toen het met twintig graden perfect festivalweer was en dé publiekstrekker Rammstein zijn spektakelimago waarmaakte, waren er vlak voor dat optreden nog volop kaarten te krijgen.

Hoe komt dat nou? Het programma van dit jaar was net zo wispelturig als de regenbuien en zonneschijn die elkaar vooral gisteren continu afwisselden. Jan Smeets laat zien dat ie het wel begrepen heeft door opkomende groepen als Yeasayer, Florence and the Machine, John Mayer en Pink - dé sensatie van Pinkpopzondag en eigenlijk onterecht op een achterafpodium neergezet - te boeken. Maar bij de overige hoofdacts denk je drie van de vier keer: alwéér?

Rammstein deed het voor de derde keer in Landgraaf. Editors, Skunk Anansie, Pixies, The Prodigy en Danko Jones idem dito. Ook voor Moke was het de tweede - maar gelukkig wel met een goed excuus, want dit keer de primeur van een volledig orkest op de planken. Kortom, een parade van oude bekenden.

Waarom geen Pearl Jam - ook Pinkpopveteraan maar dé act die in 2010 op alle andere festivals staat - Lady Gaga of Gorillaz, nu die groep eindelijk wel live speelt?

Typerend was de sfeer op Pinkpop 2010: alleen de acts die nog meer dan de ander knalden met vuurwerk, trapeze-acts of gastoptredens kregen het publiek echt tot aan de achterste rijen in een massale jubelstemming. De festivalganger lijkt verwend. (JEROEN GEERTS EN NIKI VAN DER NAALD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden