Veel onvrede onder Amsterdams ambulancepersoneel

Het visitekaartje van de gemeente Amsterdam noemden werknemers de ambulancezorg. Maar sinds de gemeente besloot de ambulancedienst af te stoten, worstelen ze met hun werk. 'Trots zijn we allang niet meer.'

De ambulancepost in de Valckenierstraat Beeld Elmer van der Marel
De ambulancepost in de ValckenierstraatBeeld Elmer van der Marel

Het is een komen en gaan van ambulances in de Valckenierstraat. De sterk verouderde ambulancepost zal in oktober worden gesloten omdat de arbeidsomstandigheden er niet aan de Arbowet voldoen.

De post is niet het enige dat lang geleden vernieuwd had moeten worden, zeggen medewerkers van Ambulance Amsterdam. Zo is de hartbewakingsapparatuur van het bedrijf, met 450 medewerkers en tien procent van de markt de grootste ambulancedienst van Nederland, ongeveer vijftien jaar oud en hard aan vervanging toe.

Auto's met schade
De meeste onvrede betreft de ambulances. Volgens de directie hebben ze een afschrijftermijn van vijf jaar en worden de voertuigen geregeld vernieuwd. Maar anonieme medewerkers stellen dat er vroeger drie mensen waren die auto's met problemen oplapten of naar de garage brachten. Nu rijden auto's met schade en auto's die al lang zijn afgeschreven, rond.

Ook zijn er minder auto's, waardoor diensten worden aaneengeschakeld en reserveauto's ontbreken. In de praktijk betekent dit dat tegenwoordig vaker diensten uitvallen, soms wel drie op een dag. Ook is het nu gebruikelijk dat een auto zijn dienst moet afbreken om op tijd voor de volgende dienst te zijn. En soms moet een ambulance uit Beverwijk of Zaandam uitrukken, volgens medewerkers omdat er in Amsterdam niet genoeg wagens zijn.

Beknibbeld
Het heeft volgens de medewerkers alles te maken met de overname begin 2012 van de ambulancedienst van de GGD door het Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA), eigendom van het AMC. Sindsdien heet het bedrijf Ambulance Amsterdam (AA). De GGD-medewerkers werkten voor de fusie met goede apparatuur en nieuwe auto's, maar nu hebben ze bij AA het gevoel dat op alles wordt beknibbeld. "Nagenoeg alle goede dingen hebben we ingeleverd sinds de overname," zegt een medewerker.

Een andere medewerker, afkomstig van VZA, schetst het beeld van een organisatie die ad hoc reageert op veranderingen. "Het is van oorsprong een bedrijf waar dingen pas worden vervangen als ze helemaal kapot zijn."

Verslechtering
Dat het niet gemakkelijk zou worden van de VZA en de ambulancedienst van de GGD één geheel te smeden, werd al duidelijk toen het GGD-personeel in 2011 protesteerde tegen het besluit van wethouder Eric van der Burg de ambulancedienst af te stoten. De gemeente werd verlost van een jaarlijkse verliespost van ongeveer één miljoen euro. Maar de medewerkers, die veel beter betaald kregen dan de VZA-werknemers, zagen de overname (officieel fusie) op voorhand als een verslechtering. "De oudste auto van de GGD was vergelijkbaar met de nieuwste van VZA," zegt één van hen.

Bijna twee jaar na de overname is de onvrede over de werkomstandigheden en het management groot, bleek eind november uit enquêtes van de SP en onderzoeksbureau Panteia.

Lees vandaag (21-12) meer in Het Parool: 'Op alles wordt beknibbeld'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden