Veel 'ons kent ons' bij Slotervaartziekenhuis

De nauwe banden tussen toezichthouders op het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en de directie en eigenaren staan op uiterst gespannen voet met de code voor de zorgsector.

Door Bas Soetenhorst
null Beeld anp
Beeld anp

Die code beoogt (de schijn van) belangenverstrengeling tegen te gaan. Familiaire en zakelijke relaties tussen betrokkenen zijn in principe uit den boze. Maar Hans Meurs, lid van de raad van commissarissen, woont samen met de zuster van een directielid van het ziekenhuis: Dees Brandjes. Twee andere commissarissen, onder wie voorzitter Theo Dekker, hadden en/of hebben buiten het Slotervaart zakelijke banden met de familie Schram, de meerderheidsaandeelhouder van het ziekenhuis.

Toen het ziekenhuis in 2006 in private handen kwam, zei VVD-minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid dat hij in de gaten zou houden of de commissarissen onafhankelijk van de eigenaar waren.

Volgens Rienk Goodijk, bijzonder hoogleraar governance in de publieke sector, zijn de onderlinge relaties in beginsel in strijd met de zorgcode. 'Die zijn alleen toegestaan als beide partijen een goede verklaring hebben.' Of die er is, is volstrekt onduidelijk. Meurs brak een telefoongesprek af zodra de band met Brandjes ter sprake kwam. Voorzitter Dekker hield zich dinsdagmiddag en woensdagmorgen onbereikbaar.

Rondom het ziekenhuis woedt een machtsstrijd tussen de familie Schram en Aysel Erbudak, de geschorste ziekenhuisdirecteur. Erbudak bereidt een kort geding voor.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleerde dinsdag of de veiligheid voor patiënten op orde is. De inspectie zag geen reden in te grijpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden