Veel misstanden in schoonmaaksector

Bij meer dan een kwart van 1450 gecontroleerde bedrijven (27 procent) in de schoonmaaksector zijn de afgelopen twee jaar overtredingen geconstateerd. Die waren goed voor ruim 37 miljoen euro aan boetes, naheffingen en terugvorderingen. Dat maakte de Inspectie SZW maandag bekend.

Beeld anp

De inspectieteams die de bedrijven bezochten, kwamen onder meer misstanden tegen als zwart/grijs werk, uitkeringsfraude, incomplete administratie, belastingfraude, illegale tewerkstelling, onderbetaling, identiteitsfraude en arbeidsuitbuiting. Overtredingen werden vooral gemaakt bij kleinere en middelgrote schoonmaakbedrijven (tot 50 werknemers), startende ondernemers en door zzp'ers.

Deze bedrijven zijn vooral actief in de schoonmaak van de fastfoodsector, van transportmiddelen, van hotels, in de bouw en als glazenwassers bij particulieren. De malafide bedrijven kenmerken zich door het hebben van geen of een gebrekkige administratie, het niet of weinig meewerken aan de onderzoeken en het opzetten van bepaalde constructies.

De inspecteurs controleerden 3633 personen op de werkplek. 324 personen bleken illegaal tewerkgesteld. Het betrof voornamelijk Bulgaren (43 procent) en Roemenen (21 procent). Van de 124 zzp'ers die werden aangetroffen zijn er 106 als schijn-zzp'er aangemerkt door de Inspectie en de Belastingdienst. In zo'n geval is er feitelijk geen sprake van ondernemerschap, maar van dienstbetrekking, waarvoor een tewerkstellingsvergunning noodzakelijk is.

De Inspectie SZW en de Belastingdienst overleggen met de brancheorganisaties over preventieve maatregelen om de misstanden terug te dringen. De inspecties worden ondertussen dit jaar en volgend jaar voortgezet.De schoonmaaksector wordt al jarenlang geplaagd door malafide ondernemers en de concurrentievervalsing die dat met zich meebrengt. Frauderende bedrijven kunnen goedkoper werken dan bedrijven die zich wel aan wet en regels houden. Dat wringt des te meer omdat de prijzen in de sector toch al onder druk staan en de concurrentie groot is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden