Veel mis met patiëntendossiers

HILVERSUM - Ziekenhuizen hebben de gegevensverzameling en patiëntendossiers in de voorbereidingsfase van eenvoudige operaties nog steeds niet op orde. Dit kan tot medische missers leiden.De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pleit nu onder meer voor standaardisatie van formulieren en een landelijk systeem om gegevens in te voeren.

Dat meldde televisieprogramma Nova maandag op basis van het rapport Toezicht Operatief Proces, dat de IGZ dinsdag presenteert. In september 2005 stelde de inspectie al dat geen enkel ziekenhuis de gegevensverzameling en dossiers helemaal goed geregeld had.

Voorzitter Hans Brom van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde zei in de tv-uitzending dat er bij de registratie in de ziekenhuizen ''heel duidelijk ruimte is voor verbetering''. Verder stelde hij ''zonder meer'' te herkennen dat de overdracht van gegevens beter moet.

Op de operatietafels moet informatie vaak van verschillende kanten bij elkaar komen. Maar dit gebeurt op verschillende manieren, met formulieren, op papier en via de computer, waardoor de overzichtelijkheid ver te zoeken is. Zo kan het volgens het IGZ-rapport voorkomen dat een liesbreuk diverse malen van het linker- naar het rechterbeen verhuisd en vice versa.

Dit noemde Brom ''de bekende nachtmerrie'' van patiënten. Hij stelde nadrukkelijk niet het probleem te willen bagatelliseren. ''Iedere keer is een teveel. Maar op honderdduizenden operaties gaat er wel eens iets mis'', aldus Brom. Ook zei hij dat als gegevens niet zijn terug te vinden in de verslaglegging, dat niet direct betekent dat deze niet voorhanden zijn.

Volgens Brom wordt in ziekenhuizen en door medische verenigingen, zoals de zijne, hard gewerkt aan standaardisering en betere afstemming van gegevens. Dat moet bijvoorbeeld door automatisering gebeuren. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden