Veel minder stakingsdagen in 2016

Werknemers hebben afgelopen jaar veel minder gestaakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat in 2016 door acties 19.000 arbeidsdagen verloren gingen.

ANP
Schoonmakers die in 2016 actievoerden voor de deur van het ING-hoofdkantoor in Amsterdam. Beeld ANP
Schoonmakers die in 2016 actievoerden voor de deur van het ING-hoofdkantoor in Amsterdam.Beeld ANP

Dat was een jaar eerder nog ruim 28.000 dagen. Sinds 1999 werd er volgens het statistiekbureau slechts vier jaar nog minder dagen gestaakt.

Vorig jaar hebben 11.000 werknemers 25 stakingen gehouden. Dat waren twee stakingen meer dan een jaar eerder. Personeel in de sectoren industrie en vervoer waren afgelopen jaar het vaakst aan het staken.

Die bedrijfstakken waren goed voor acht acties. Daarbij gingen in de industrie de meeste arbeidsdagen verloren. Ook kreeg deze sector met 5000 stakers de meeste mensen op de been.

Vakbonden
Vakbonden waren afgelopen jaar goed voor het uitroepen van ruim vier op de vijf stakingen. In 90 procent van de gevallen waren de bonden ook betrokken bij de onderhandelingen die tot het eind van de stakingen leidden.

Zes keer legden werknemers afgelopen jaar het werk neer omwille van een cao-conflict. Bij vier stakingen ging het om loon- of werktijdkwesties. De rest van de stakingen had verschillende oorzaken, waaronder een sociaal plan, verplaatsing van werk of de dreiging van ontslag.

Brandweer
Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV stelt in een reactie: "We hebben in 2016 minder lang hoeven staken om tot goede afspraken te komen met werkgevers, bijvoorbeeld bij Cargill, Solidus en in de havens. Ik zie dat ook als teken van onze kracht, want in 2015 moesten we vaak lang actie voeren."

"Bij de brandweer hebben we langduriger acties gehad voor goede pensioenafspraken. Wij hebben als FNV wel een flink aantal keren in actie moeten komen om tot een goed resultaat te komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden