Veel minder geld voor inkopen zorg in Amsterdam

Amsterdammers die zorg inkopen met een persoonsgebonden budget, krijgen daar veel minder geld voor. De korting op het budget is een stuk groter dan de bezuiniging op de zorg die zorgaanbieders leveren.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een brief van VVD-wethouder Eric van der Burg (Zorg).
Was het maximale tarief dat voorheen kon worden gedeclareerd bij ambulante ondersteuning 63 euro per uur, vanaf nu is dat 34,85 euro. Dat is dus 45 procent minder.

Ook in de dagbesteding gaat de vergoeding fors omlaag. In het ergste geval daalt het tarief per dagdeel per jaar met 37 procent van 2310 euro naar 1450 euro. Bij bestaande indicaties verandert het vergoede tarief pas als de indicatie afloopt. Voor 2015 geldt een overgangsrecht.

Via het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen mensen zelf direct zorg inkopen bij een zorgverlener. Dit is een verschil met zorg in natura, waarbij de gemeente een zorgaanbieder contracteert, die de zorg regelt. In Amsterdam hebben 4683 mensen een pgb.

Korting valt mee
Nu blijkt echter dat de korting op het persoonsgebonden budget veel groter is dan die op de zorg in natura. De korting op de budgetten voor de zorgaanbieders loopt ook wel op, maar die stijging blijft beperkt: 11,4 procent in 2015 tot 19,7 procent in 2019.

Het lijkt er dus op dat het gebruik van het persoonsgebonden budget wordt ontmoedigd.

GroenLinksraadslid Femke Roosma vindt dit zorgelijk. 'Ik wil dat het stadsbestuur opnieuw naar de zaak gaat kijken. De bezuinigingen mogen het pgb niet zwaarder raken dan de zorg die via de instellingen wordt geleverd. Zeker als je bedenkt dat instellingen nog op de bedrijfsvoering kunnen bezuinigingen, iets wat bij een directe relatie tussen patiënt en zorgverlener niet kan.'

Fraude
Het persoonsgebonden budget is de afgelopen tijd vaak slecht in het nieuws gekomen, doordat er fraude mee werd gepleegd. Om fraude in de toekomst te voorkomen heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de taak gekregen aan de hand van de declaraties van budgethouders de zorgverleners te betalen.

De SVB heeft echter grote administratieve en technische problemen bij de verwerking. Daardoor zijn landelijk twintigduizend zorgovereenkomsten die nog niet in het systeem staan, waaronder ook die van Amsterdammers.

Volgens de brief van Van der Burg zou dit echter geen effect hebben op de uitbetaling van het pgb.

Dit weekend leidden de betalingsproblemen tot grote reuring op onder meer Twitter. D66 heeft vanwege de onrust een spoeddebat aangevraagd in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden