Veel migranten halen inburgeringsexamen niet

Het aantal migranten dat hun inburgeringsexamen op tijd haalt is gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Bettine Winters
Minister Asscher: 'Ik ben het eens met de rekenkamer dat het beter kan en beter moet' Beeld anp
Minister Asscher: 'Ik ben het eens met de rekenkamer dat het beter kan en beter moet'Beeld anp

In 2013 werd de Wet inburgering aangepast. Nieuwkomers moeten sindsdien het inburgeringsexamen binnen drie jaar halen en de cursus zelf regelen en betalen. Eigen verantwoordelijkheid is het credo. Wie de cursuskosten niet zelf kan dragen, kan een lening afsluiten bij de Staat. Als ze hun examen halen, wordt de lening kwijtgescholden.

Sindsdien slaagde ruim 30 procent van de asielzoekers die in 2013 naar Nederland kwam binnen drie jaar voor het examen, tegenover bijna 60 procent in de jaren daarvoor.

Niveau omlaag
Ook andere migranten die in Nederland willen gaan wonen, slagen minder vaak binnen drie jaar: van ruim 80 procent voor 2013 naar de helft nu. Verder is het taalniveau waarop migranten examen doen omlaag gegaan.

Nog maar 2 procent doet examen op staatsexamenniveau, het niveau waarop mensen ook mbo-onderwijs in het Nederlands kunnen volgen. In 2012 slaagde meer dan 20 procent van de migranten. Nu kiezen migranten voor het basale A2. Dat is gelijk aan het taalniveau van een leerling uit groep acht van de basisschool.

Kosten
Met de nieuwe wet is flink bezuinigd op kosten voor inburgering. In 2007 gaf de overheid er ruim 350 miljoen euro aan uit, in 2014 was dat bedrag gedaald naar 150 miljoen per jaar. In die bedragen zijn de kosten voor de leningen en kwijtscheldingen voor wie het inburgeringsexamen haalt niet meegenomen.

De Rekenkamer constateert dat asielzoekers de meeste moeite hebben met de nieuwe regels. "Het uitgangspunt dat van eigen verantwoordelijkheid werkt onvoldoende,'' zegt Kees Vendrik, collegelid van de Algemene Rekenkamer.

Juist asielzoekers hebben meer hulp nodig bij het vinden van de juiste cursus, merkt Vendrik op. De informatie die over de cursussen gegeven wordt, is beperkt. De kwaliteit van de verschillende cursussen wordt bijvoorbeeld niet getoetst.

Tussen 2007 en 2013 slaagde nog zo'n 60 procent van de asielzoekers binnen drie jaar voor het inburgeringsexamen, nu is het net iets meer dan 30 procent. Ook andere migranten doen het slechter. Hun slagingspercentages daalden van ruim 80 procent naar de helft nu.

Niet uitgezet
Overigens wordt geen asielzoeker vanwege het niet halen van het examen het land uitgezet. Die sanctie is om juridische redenen niet uitvoerbaar, weet Vendrik. Uit het rapport blijkt verder dat minder migranten taalexamen op staatsexamenniveau doen sinds de nieuwe wet. Dat niveau hebben ze nodig om een opleiding op bijvoorbeeld het mbo te volgen, maar het is niet verplicht.

De minimale eis is A2, het niveau dat kinderen aan het eind van de basisschool hebben. Daarvoor kiezen migranten nu. Nog maar 2 procent doet staatsexamen, tegenover 20 procent in de jaren voor 2013. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft laten weten dat hij asielzoekers meer wil gaan ondersteunen bij hun inburgering.

Ook wil hij het cursusaanbod overzichtelijker maken. De aanbeveling van de Rekenkamer om het opleidingsniveau van asielzoekers te registreren om ze op een zo hoog mogelijk niveau te laten inburgeren, is volgens Asscher lastig in verband met privacywetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden