'Veel mensen met schuld worden niet genoeg geholpen'

Veel mensen met een schuld blijken daarbij niet genoeg hulp te krijgen. Dat komt onder meer door de criteria waaraan voldaan moet worden voordat iemand schuldhulpverlening krijgt. Ook de motivatie en het gedrag van betrokkenen zelf helpen vaak niet mee. Dat concluderen de Hogeschool van Utrecht en de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) na gezamenlijk onderzoek.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Tegenover de NOS zei verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dat iedereen die bij de gemeente aanklopt voor hulp wat haar betreft individueel bekeken wordt. Wie na zo'n check niet in aanmerking voor hulp komt kan volgens de staatssecretaris het beste bij de gemeenteraad of ombudsman aankloppen.

De onderzoekers uit Utrecht concluderen dat het beleid aangepast moet worden. Nu is het nog zo dat mensen zonder inkomen of met een registratie bij de Kamer van Koophandel uitgesloten worden van hulp. Ook mensen die eerder een beroep deden op schuldhulp of verwikkeld zijn in een scheiding moeten het zelf oplossen. Oneigenlijke gronden, vindt Joke de Kock van de NVVK. Veel andere problemen ontstaan volgens haar juist door financiële problemen.

Uit cijfers van de NVVK blijkt het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening het afgelopen jaar gedaald te zijn naar 84.500 mensen tegenover 89.000 in 2013. De gemiddelde schuld ging wel omhoog: van 33.500 euro naar 37.700 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden