Veel menselijke resten MH17 geborgen op rampplek

Op twee plaatsen in Oost-Oekraïne waar na de crash van vlucht MH17 brand heeft gewoed, zijn in de afgelopen dagen veel stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen. Ook is ruim 50 kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines veiliggesteld.

Onderzoekers op de rampplek waar MH17 neerstortte. Beeld anp
Onderzoekers op de rampplek waar MH17 neerstortte.Beeld anp

Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag gemeld. Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek. Daardoor vordert het werk goed, al vormen de natte sneeuw, regen en harde wind wel een uitdaging voor de ongeveer twintig forensisch experts, aldus Aalbersberg. Hij verwacht dat de missie nog enige weken zal duren.

De menselijke resten zijn overgebracht naar de oostelijke stad Charkov, waar een eerste forensische controle plaatsvindt. Ze worden aan het einde van de missie met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland overgebracht. Aalbersberg zei vorige week goede hoop te hebben dat ook de laatste twee slachtoffers van de vliegramp kunnen worden geïdentificeerd.

Luchtdoelraket
De Boeing 777 stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

De sieraden, paspoorten, documenten, foto's en wrakstukken die in de afgelopen dagen zijn geborgen, gaan ook naar Nederland. De brokstukken worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Burned site
De huidige missie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten, bezittingen en brokstukken te bergen. De experts hebben de kleine locatie waar brand is geweest (45 bij 80 meter) met de hand doorzocht. Het werk daar is klaar. Op de grote zogeheten burned site (100 bij 100 meter) worden ook vorderingen gemaakt. Maar door het natte weer is het nog niet gelukt om de iets dieper gelegen delen van deze plek te onderzoeken, zei Aalbersberg. Dat gebeurt zodra het kan.

Missieleden zijn ook in het gebied ten noorden van het dorpje Petropavlivka geweest, waar inwoners en lokale hulpverleners al eerder bergingswerk deden. De burgemeester zal opnieuw een oproep aan inwoners doen om gevonden spullen in te leveren.

null Beeld anp
Beeld anp
Het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter Jaap Aalbersberg. Beeld anp
Het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter Jaap Aalbersberg.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden