Veel meer miljoenenwoningen in Amsterdam

Het aantal woningen van boven de miljoen euro in Amsterdam groeide vorig jaar explosief. Er staan inmiddels meer dan 6300 miljoenenwoningen in de stad.

Dit grachtenpand is een van de duurste Amsterdamse huizen ooit op Funda. Beeld Funda
Dit grachtenpand is een van de duurste Amsterdamse huizen ooit op Funda.Beeld Funda

In 2015 waren dat er nog 5000, in 2014 4000. Dit meldt Calcasa, een technologiebedrijf in Delft dat zich specialiseert in de waardering van onroerend goed. Op de Keizersgracht staan 281 woningen die volgens Calcasa een miljoen euro of meer waard zijn.

In de rest van Nederland is dezelfde trend zichtbaar. De afgelopen drie jaar nam het aantal woningen van boven de miljoen euro in Nederland met 75 procent toe, van rond de 27.500 op het dieptepunt van de kredietcrisis in 2013 tot 48.300 woningen vorig jaar.

Blaricum
De gemeente met het hoogste aandeel miljoenenwoningen is Blaricum, waar bijna een derde van alle huizen, 32 procent, meer waard is dan een miljoen euro. De duurste straat van Nederland is de Konijnenlaan in Wassenaar, waar het gemiddelde huis 2.550.000 euro waard is.

De vierkantemeterprijs ligt daar op het niveau van het centrum van Amsterdam: 6250 euro. Een huis heeft echter vaak wel vele vierkante meters meer om de buitenmuren liggen dan een woning in stad. In Nederland kost een woning boven een miljoen euro volgens Calcasa op dit moment gemiddeld 4400 euro per vierkante meter.

De waardestijging van deze huizen bedroeg vorig jaar 6,9 procent, dat is meer dan de gemiddelde prijsstijging van 5,5 procent van woningen in het land. Er worden in Nederland ook vaker woningen verkocht van boven de miljoen euro. Vorig jaar waren dat 2002 woningen, 15,4 procent meer dan vorig jaar.

Taxaties
Calcasa bepaalt de waarde van de woningen door allerlei computerbestanden met elkaar te vergelijken. Daarbij zijn de vorig jaar verkochte woningen in de buurt van het te taxeren huis leidend. Speciaal daarbij is dat Calcasa deze gegevens van woningen in heel Nederland bij elkaar brengt.

Volgende week verschijnen de kwartaalcijfers van makelaarskoepel NVM, gebaseerd op de gegevens van makelaars over verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar. NVM-makelaars hebben daarbij meer dan 75 procent van de markt in handen, in Amsterdam bijna negentig procent.

Lees ook: Buitenlandse kopers willen nauwelijks dure Amsterdamse huizen

null Beeld CALCASA
Beeld CALCASA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden