Veel meer klachten over rassendiscriminatie in Nederland

In de eerste acht maanden van 2014 is het aantal meldingen van discriminatie op grond van ras verdubbeld. Dat meldt het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Amsterdam is de absolute koploper met 1562 meldingen van mensen die zich gediscrimineerd voelen.

Een man doet aangifte bij de politie tegen Geert Wilders na diens uitspraken over 'Minder Marokkanen.' Beeld anp
Een man doet aangifte bij de politie tegen Geert Wilders na diens uitspraken over 'Minder Marokkanen.'Beeld anp

In 2014 werden er tot nu toe landelijk 6285 meldingen gedaan van rassendiscriminatie, terwijl dat in 2013 slechts 3143 keer gebeurde.

De belangrijkste oorzaak van de enorme toename is de massale aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders, na diens omstreden 'Minder, Minder,'-toespraak na de Europese verkiezingen in maart 2014.

Volgens Jessica Silversmith van het Amsterdamse meldpunt is er ook een aanzienlijke groep autochtone Nederlanders die melding maakt van discriminatie. Silversmith: 'Zij doen dat vaak uit een gevoel van verongelijktheid: 'Wij mogen ook helemaal niets,' is het idee.'

'De melders storen zich bijvoorbeeld aan de discussie die ontstaat over Zwarte Piet, of aan de mensen die aanstoot namen aan de opmerking van Gordon over een Chinese Nederlander,' aldus Silversmith. De klagers vinden de ophef over dergelijke 'typisch Nederlandse zaken' onterecht en storend. Silversmith benadrukt echter dat ook veel autochtone Nederlanders een klacht indienden tegen Wilders.

Meldingsbereidheid
Ook Surinamers en Marokkanen doen vaak een melding van discriminatie, bijvoorbeeld tijdens burenruzies of op het werk, aldus Silversmith. Zij durft niet te zeggen of de meldingsbereidheid is toegenomen of dat er daadwerkelijk meer sprake is van discriminatie in de Nederlandse samenleving.

Amsterdam is de absolute koploper wat betreft het aantal meldingen van discriminatie: werden er in 2013 nog 525 meldingen gedaan, in de eerste acht maanden van 2014 kwam dat aantal op 1562. Klachten over discriminatie op grond van geloof, seksuele geaardheid of leeftijd zijn niet in de cijfers opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden