Nieuws

Veel meer huizen te koop, maar starter profiteert niet

Coronacrisis of niet, het aantal woningverkopen in de vier grote steden is het afgelopen kwartaal flink gestegen. In Amsterdam wisselden 2793 woningen van eigenaar, 4 procent meer dan in het kwartaal daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau en vastgoedorganisatie Dynamis.

Beeld ANP

Van de vier grote steden was de stijging in Utrecht met 11,7 procent het grootst. Rotterdam volgt met 6 procent, Den Haag is de hekkensluiter met 3,3 procent. De stijging – de grootste in ruim een jaar – kwam volgens ING onverwacht. Vanaf de tweede helft van vorig jaar leek er juist sprake van een dalende trend in de woningverkoop in Amsterdam en Rotterdam en stabilisatie in Den Haag en Utrecht. 

De coronacrisis heeft tegen de verwachtingen in voor een trendbreuk gezorgd. Sinds april zijn veel meer woningen te koop gezet door eigenaren die vrezen dat woningen door de crisis minder waard zullen worden. Bovendien brachten Nederlanders de zomermaanden vaker door in eigen land. “De combinatie van van meer aanbod en meer tijd om te verhuizen heeft er vooral in de grote steden voor gezorgd dat er in de zomer meer woningen zijn verkocht,” zegt ING-econoom Mirjam Bani. 

Vrolijk verder stijgen

Starters profiteren amper van de trend. In de vier grote steden daalde het aantal woningen dat het afgelopen kwartaal voor minder dan 250 duizend euro te koop werd gezet met 18 procent. De stijging was het grootst in de categorie boven de 450 duizend euro (47 procent). 

Eerder deze maand concludeerden marktkenners en economen al dat de huizenprijzen vrolijk verder stegen, ondanks de coronacrisis. In Amsterdam was de gemiddelde verkoopprijs van woningen in het derde kwartaal 481.500 euro, 8 procent meer dan een jaar geleden. 

ING verwacht dat de opleving in de grote steden tijdelijk is en dat de coronacrisis uiteindelijk overal in Nederland leidt tot afkoeling van de woningmarkt. De verwachting is dat dat begin volgend jaar in de cijfers is te zien. 

Meer Amsterdammers gaan de stad uit

Het percentage Amsterdamse huizenverkopers dat de stad verlaat is in 2020 verder gestegen naar 67 procent. Vorig jaar was dat nog 62 procent. Vooral de provincie Utrecht is een populaire bestemming voor Amsterdammers: 10 procent van de huizenverkopers verhuist die kant op. Ook de Gooi- en Vechtstreek is iets populairder geworden (van 7 naar 9 procent). Op gemeenteniveau staat Haarlem nog altijd bovenaan (5 procent), daarna volgen Zaanstad (4 procent) en Almere (4 procent).

Woningaanbod in Amsterdam

Op 1 oktober staan 2947 woningen te koop in Amsterdam

Woningaanbod in AmsterdamBeeld Jet de Nies

Gemiddelde vierkante meterprijs

De woningprijs per m2 in Amsterdam stijgt naar €6470

Gemiddelde vierkante meterprijsBeeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden