Veel meer files op Nederlandse wegen in 2019

Het aantal files is in 2019 met 17 procent gestegen. Die files beperken zich niet alleen meer tot de snelwegen, maar inmiddels slibben ook de lokale en provinciale wegen dicht.

Beeld ANP

Dat concludeert de ANWB op basis van zijn meest recente filecijfers, gemeten over alle Nederlandse A- en N-wegen.

Hoewel de infrastructuur de afgelopen jaren flink is uitgebreid, bleek dat niet genoeg om het toenemende aantal files te verwerken. Dit is namelijk het tweede jaar op rij dat er een forse toename is in het aantal files. Vorig jaar steeg het aantal files al met 20 procent. De toename van de drukte op de wegen blijft niet alleen beperkt tot in de spits. Ook overdag nam de filezwaarte (lengte x duur file) fors toe, met maar liefst 40 procent ten opzichte van 2019.

Oorzaken

Naast dat er simpelweg meer auto's op de weg rijden, is ook het weer van invloed geweest op de doorstroming van het verkeer. De drukste dag was dinsdag 22 januari toen sneeuwval en gladheid in het oosten van het land leidden tot grote verkeershinder met een filerecord van maar liefst 2.287 kilometer. Ook het regenachtige weer in oktober en november zorgde voor een fors aantal uitzonderlijk drukke spitsmomenten.

Ook de omvangrijke werkzaamheden aan de Galecopperbrug op de A12 bij Utrecht leidden in oktober tot lange files en verkeershinder. De werkzaamheden aan de brug werden op 2 november afgerond.

Verder constateert de ANWB dat er veel extra hinder is door kop-staartbotsingen in de file. Met meer alertheid van de weggebruiker moet dat toch kunnen worden voorkomen, aldus de verkeersorganisatie.

Knelpunten

Op de provinciale wegen is de N206 (Katwijk-Zoetermeer bij Leiden) met een toename van 48 procent de nieuwe nummer één. De A4 tussen Amsterdam en Den Haag is de drukste snelweg met 25 procent meer opstoppingen dan in 2018.

Filezwaarte avondspits.Beeld ANWB
Filezwaarte ochtendspits.Beeld ANWB
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden