Veel meer doden door criminaliteit dan door oorlog

Een internationale studie wijst uit dat er meer mensen omkomen door criminaliteit dan in oorlogen. Latijns-Amerika en een strook van landen in het midden van Afrika worden hierbij het hardst getroffen.

Anonieme graven in Mexico, van grotendeels slachtoffers van drugsconflicten. Beeld ap
Anonieme graven in Mexico, van grotendeels slachtoffers van drugsconflicten.Beeld ap

De auteurs van de Global Burden of Armed Violence berekenden dat er per jaar 526.000 mensen omkomen door geweld; ruim 1.400 per dag. Het rapport, dat vandaag in Genève uitkwam, claimt dat er jaarlijks 55.000 mensen omkomen in oorlogen. Dat is veel minder dan de geschatte 396.000 mensen die vermoord worden buiten een gewapend conflict. Nog eens 54.000 mensen sterven als gevolg van onbedoeld geweld of doodslag. Bij politie-acties sterven jaarlijks 21.000 per jaar.

'De meeste staten die het zwaarst getroffen worden door gewapend geweld hebben niet te maken met oorlog,' zei Said Krause, een auteur van het rapport.

Volgens de studie zijn er veertien landen in de wereld met een gemiddelde van meer dan dertig doden door geweld per 100.000 inwoners. Wereldwijd ligt dat aantal op 7.9 per 100.000 mensen. De lijst van de veertien landen wordt aangevoerd door El Salvador, Irak en Jamaica. Die landen samen zijn qua inwoneraantal goed voor 5 procent van de wereldbevolking, maar toch vindt er een kwart van al het geweld wereldwijd plaats. Slechts zes van de veertien landen met zeer veel geweld hebben ook te maken met oorlogsgebieden in de onderzochte periode van 2006 tot 2009. Het gaat om Irak, Colombia, Sri Lanka, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Sudan en Congo.

Mexico
Per regio zijn er ook grote verschillen in de hoeveelheid geweld. In de staat Mexico Chihuahua sterven per 100.000 inwoners 129 mensen als gevolg van geweld.

De meeste doden door geweld zijn man, maar ook tenminste 66.000 vrouwen komen jaarlijks op gewelddadige wijze om. Hoe meer geweld er in een land is, hoe meer vrouwen er verhoudingsgewijs onder de slachtoffers zijn, aldus de studie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden