Veel meer dan alleen tekenfilms

Een still uit 'Lifted' van Gary Rydstrom. Deze film is ook te zien op KLIK! Beeld
Een still uit 'Lifted' van Gary Rydstrom. Deze film is ook te zien op KLIK!

AMSTERDAM - Dit weekeinde is filmtheater Kriterion de lokatie voor de tweede editie van het multimediale KLIK! Amsterdam Animation Festival. Dit festival is gewijd aan animatiefilms, maar toont meer dan alleen de traditionele tekenfilm.

Het hele spectrum komt aan bod: experimentele stop motion films met gemalen koffie, handgetekend werk, hypermoderne digitale 3D- computeranimatie en alles ertussenin. De films zijn afkomstig uit de hele wereld, maar vooral de Nederlandse makers krijgen de aandacht.

Shrek, Chicken Run en Wall-e zijn voorbeelden van grote Amerikaanse en Engelse animatiefilms die in Nederland goed zijn bezocht. Maar internationaal staan ook de Nederlandse animatiefilms hoog aangeschreven. Zo won de film Father & daughter van Michael Dudok de Wit, naast twintig andere belangrijke filmprijzen, in 2000 een Oscar voor Beste Korte Film.

De Nederlandse animatiefilm heeft in eigen land een wat obscure reputatie. Dit is vooral te wijten aan het kleine budget. Het is een vicieuze cirkel: de studio's krijgen weinig geld en moeten kleinschalig werken, wat ertoe leidt dat grote opdrachtgevers niet snel willen investeren. Talent wordt maar al te vaak door grote buitenlandse studio's ingelijfd.

Festivalcoördinator Dario van Vree vindt dat de Nederlandse animatie bredere waardering en bekendheid verdient. Het KLIK! Amsterdam Animation Festival wil hierbij een rol spelen.
Uit het aanbod van ruim 108 korte en langere films, verdeeld over 38 voorstellingen, is het niet eenvoudig kiezen. De programma's geven een uitvoerig overzicht van het werk van Nederlandse en buitenlandse makers. Ook krijgen bezoekers zo een overzicht van de verschillende stijlen en mogelijkheden van animatie.

Het festival valt uiteen in twee delen: een competitie voor gevestigde makers en studenten, met daarnaast een aantal themaprogramma's. In de open- en studentencompetities bevinden zich de meest veelzijdige films. Zo toont bijvoorbeeld het hilarische HJFG No.5 van Alexei Alexeev de mogelijkheden van 2D-computeranimatie.

De rest van het festival heeft een meer thematische benadering. Zo behandelt het programma Animation in the Netherlands '40-'45 de Nederlandse animatiefilm in de tijd van de bezetting en laat Pixar shorts de evolutie van de Pixar Animation Studios (Toy story, Monsters, inc. en Wall-e) zien aan de hand van zijn korte filmpjes.

Het festival biedt nog een educatief gedeelte, waarbij bezoekers zelf op verschillende manieren animaties kunnen maken. Zo kan iedereen meer leren over deze kunstvorm. Want dat is het: kunst.

''Animatie biedt vermaak, maar ook verwondering over de eindeloze vooruitgang van techniek,'' zegt programmeur Luuk van Huët. ''We mogen best trots zijn op de kwaliteit van de Nederlandse animatie''. Daniel Bertina (DANIEL BERTINA)

KLIK! Amsterdam Animation Festival 12 t/m 14 september
Filmtheater Kriterion

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden