Veel meer babymelkpoeder naar China

De uitvoer van Nederlands babymelkpoeder naar China en Hongkong is de laatste tien jaar geëxplodeerd. De export van het poeder is nu bijna vijftig keer zo hoog als in 2005.

In veel Nederlandse supermarkten en drogisterijen mag maar één blik babymelkpoeder tegelijk gekocht worden om Chinese handelaren te ontmoedigen. Beeld ANP
In veel Nederlandse supermarkten en drogisterijen mag maar één blik babymelkpoeder tegelijk gekocht worden om Chinese handelaren te ontmoedigen.Beeld ANP

De totale uitvoer wereldwijd aan babymelkpoeder bedroeg in de eerste zeven maanden van dit jaar 1,1 miljard euro. Naar China en Hongkong ging samen voor ruim 750 miljoen euro, meldt het CBS vandaag.

Vrijwel de gehele groei naar China en Hongkong begon in 2008, het jaar dat een melkpoederschandaal in China uitbrak waarbij baby's overleden door melk die was aangelengd met giftig melamine. Sindsdien vertrouwen veel Chinezen hun eigen fabrikanten niet meer en is er veel vraag naar babymelkmelkpoeder uit andere landen, waaronder Nederland.

Maximaal één blik per keer
In veel Nederlandse supermarkten en drogisterijen mag maar één blik babymelkpoeder tegelijk gekocht worden. Op die manier willen ze veelal Chinese handelaren de voet dwarszetten die hele partijen willen kopen en vervolgens naar China sturen.

Ook de politie signaleert groeiende criminaliteit in de 'babymelkbranche'. De criminelen leggen bijvoorbeeld contact met mensen van wie ze weten dat ze regelmatig babymelkpoeder naar China sturen en maken een afspraak om een partij te verkopen. De handelaren worden vervolgens beroofd van hun geld.

In april vond de politie in Amsterdam in een auto en in een huis ruim zevenhonderd pakken melkpoeder. Zes Chinezen werden aangehouden. Twee Roemenen werden in juni opgepakt in Emmeloord met twee tassen vol met gestolen blikken babymelkpoeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden