Veel meer Amsterdammers beboet om fietsen zonder licht

Na een jarenlange daling zijn er vorig jaar in Amsterdam juist fors meer boetes uitgedeeld voor fietsers zonder verlichting.

In 2016 werden 2725 boetes uitgeschreven voor Amsterdammers die zonder (werkende) verlichting door de stad fietsten. Beeld Maarten Brante
In 2016 werden 2725 boetes uitgeschreven voor Amsterdammers die zonder (werkende) verlichting door de stad fietsten.Beeld Maarten Brante

Dat blijkt uit cijfers die dataplatform LocalFocus heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

In 2016 werden 2725 boetes uitgeschreven voor Amsterdammers die zonder (werkende) verlichting door de stad fietsten. Dat is ruim 2,5 keer zoveel als het jaar daarvoor, toen 1034 fietsers werden beboet. Dat was opnieuw een daling ten opzichte van de jaren ervoor.

Dat het aantal fietsers dat op de bon is geslingerd vorig jaar is gestegen,past in een landelijke trend. De politie deelde in 2016 ruim een derde meer van dit soort boetes uit dan het jaar ervoor.

De toename in het aantal boetes is volgens een woordvoerder van de politie Amsterdam te verklaren door een andere manier van controleren. "We hebben veel gebruik gemaakt van flexteams, waarbij we zichtbaar op bepaalde punten zijn gaan staan en twee uur lang fietsers hebben gecontroleerd. En dat dan op bijvoorbeeld vier locaties tegelijk in de stad."

Een bijkomend voordeel is volgens de woordvoerder dat op die plekken door de aanwezigheid van agenten ook de criminaliteit zichtbaar afneemt.

Bijna de helft van de boetes voor fietsverlichting werden uitgedeeld bij controles in de maand december, maar ook in november en januari gingen veel fietsers op de bon.

Volgens de woordvoerder van de politie is er deze herfst en winter uitgebreid op ingezet om Amsterdammers duidelijk te maken hoe belangrijk goede verlichting is. Zo zijn er fietslampjes uitgedeeld en was er een campagne speciaal gericht op jongeren, die vaak in het donker fietsen en dat lang niet altijd goed verlicht doen.

"We zijn klaar met fietsers en vooral ouders met kinderen die onverlicht de weg op gaan. Dat is gewoon onverantwoord. Als we mensen vragen waarom ze geen verlichting hebben, zeggen ze vaak dat ze geen idee hebben. Dat snappen wij niet, want goede verlichting levert duidelijk minder ongelukken op en dat willen we allemaal," zegt de woordvoerder.

Vorig jaar wees onderzoek uit dat slechts 18 procent van de Amsterdammers tussen 22.00 en 3.00 uur werkend licht op de fiets had. Landelijk ligt dat percentage op 41 procent.

Fietsen zonder of juiste verlichting levert een boete op van 55 euro.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden