'Veel joden durven niet openlijk joods te zijn'

Veel joden in Nederland zijn terughoudend met het uiten van hun achtergrond, of durven dat zelfs helemaal niet. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (Cidi) is daar niet verbaasd over.

David van Unen
null Beeld anp
Beeld anp

Bijna de helft (47 procent) van de 557 deelnemers aan een onderzoek van televisieprogramma Eenvandaag zegt zich niet vrij te voelen om openlijk joods te zijn in Nederland. Bij 43 procent van de ondervraagden leidt dat er toe dat ze hun kleding aanpassen en herkenbaar joodse stukken, zoals een keppeltje, niet dragen of in het openbaar bedekken.

Van de ondervraagden geeft 48 procent aan situaties wel eens te mijden uit angst voor opmerkingen, een derde is ook daadwerkelijk uitgescholden.

Eén op de tien respondenten heeft fysiek geweld meegemaakt. De Amsterdamse tak van Forum voor Democratie heeft naar aanleiding van het onderzoek raadsvragen aangekondigd.

Social media
Een herkenbaar beeld voor Cidi-directeur Hannah Luden, die op basis van signalen uit haar achterban zelfs hogere percentages had verwacht. Steeds meer Nederlandse joden praten in het openbaar liever niet over hun geloof of afkomst, is de ervaring van het Cidi. "Dat geldt ook voor kantoren van de gemeente Amsterdam, de UvA en de VU."

De toon op internet en sociale media is een belangrijke oorzaak voor het verminderde veiligheidsgevoel onder Nederlandse joden. 82 procent van de ondervraagden komt op internet anti-joodse sentimenten tegen, waaronder ook Luden zelf. "Op sociale media worden de sluizen van goed fatsoen makkelijk en anoniem overschreden. Maar we zien dat die tendens ook in de echte wereld groeit."

Grenzen
Kennis over het jodendom en de daaraan gebonden geschiedenis zijn sterk achteruit gegaan, vindt het Cidi. Luden haalt als voorbeeld de rel rondom berichtgeving van de NOS aan, waarin de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros een "invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek werd genoemd" en werd omschreven als "de jood". Luden: "Men begrijpt niet meer waar de grenzen liggen."

Geen registratie

Een onderzoek van deze omvang onder Nederlandse joden is vrij bijzonder, legt Luden uit. Naar schatting wonen er zo'n 50.000 joden in Nederland. Omdat hun afkomst of geloof niet als zodanig is geregistreerd, is het lastig hen actief te benaderen. Cidi-leden geven volgens Luden ook vaak aan niet geregistreerd te willen worden. "557 ondervraagden lijkt een kleine groep, maar die is zeker niet onredelijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden