Veel goede doelen zijn blanke organisaties

AMSTERDAM - Goededoelenorganisaties zijn vaak blanke clubs. Ideële organisaties hebben relatief vaak geen of maar weinig niet-westerse allochtonen in dienst als medewerker, directielid of ambassadeur. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van FORUM - Instituut voor multiculturele vraagstukken.

40 procent van de 109 ondervraagde organisaties heeft niet-westerse medewerkers. Onder de middelgrote goede doelen is dat 64 procent. Dat is minder dan bij middelgrote bedrijven. Uit eerder onderzoek van FORUM bleek dat 80 procent hiervan niet-westerse allochtonen in dienst heeft.

Maar zelfs de goede doelen met niet-westerse werknemers zijn vrij 'witte' organisaties. De mensen met een niet-westerse achtergrond vertegenwoordigen bij deze instellingen namelijk 6 procent van het personeel. Het percentage niet-westerse allochtonen in de Nederlandse samenleving is 10 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 16 procent van de goede doelen directieleden van niet-westerse afkomst heeft. Een kwart heeft niet-westerse allochtonen in de raad van toezicht. Slechts 17 procent werkt met vrijwilligers met een niet-westerse achtergrond.

Kans laten liggen
Ook hebben slechts weinig goede doelen niet-westerse ambassadeurs - veelal bekende personen die hun naam aan een organisatie verbinden. Dat is ook maar bij 17 procent het geval. De onderzoekers concluderen dan ook dat goede doelen ''een kans lijken te laten liggen om zich te profileren en het vertrouwen te winnen van niet-westerse allochtonen''.

Goede doelen hebben overigens wel ongeveer even vaak als bedrijven beleid dat de diversiteit in de eigen organisatie moet vergroten. Een kwart van de Nederlandse liefdadigheidsinstellingen voert zo'n diversiteitsbeleid. Onder de middelgrote goede doelen is dat percentage 38 procent, ongeveer even hoog als onder middelgrote bedrijven (34 procent).

Het is niet voor het eerst dat de diversiteit bij goede doelen is onderzocht. Eerder dit jaar verscheen al een ander, kleinschaliger onderzoek van de VU over dit onderwerp in opdracht van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Uit deze rondgang onder veertig ideële organisaties bleek toen ook al dat veel daarvan weinig westerse en niet-westerse allochtonen in dienst hebben. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden