Veel getuigen wisten van moordplannen Holleeder op topcrimineel Mieremet

Het OM heeft vrijdagochtend uit de doeken gedaan waarom het Willem Holleeder beschouwt als de opdrachtgever voor de moord op crimineel John Mieremet in 2005 en een eerdere, mislukte aanslag op diens leven in 2002. Veel getuigen wisten of hoorden dat Holleeder de opdracht gaf, waaronder zijn zussen.

Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Volgens het OM betaalde Holleeder geld en leverde hij adresgegevens van Mieremet aan de daders van de moord, volgens justitie mogelijk mannen uit de dadergroep die ook Willem Endstra zouden hebben doodgeschoten.

John Mieremet werd in november 2005 doodgeschoten in zijn verblijfplaats in Thailand, door een lange man met een motorhelm op. Drieeneenhalf jaar eerder overleefde Mieremet een aanslag op de Keizersgracht, waarbij een schutter van een motor afstapte en acht kogels op hem afvuurde, toen die het kantoor van zijn advocaat Evert Hingst (overigens later ook geliquideerd) verliet.

Aanslag
Willem Holleeder zou jarenlang bezig zijn geweest met een aanslag op John Mieremet, nadat zij een conflict kregen over crimineel geld. In tal van verklaringen vertellen verschillende getuigen over hoe Holleeder sprak over zijn voornemens om Mieremet te laten vermoorden, hoe hij reageerde op de mislukte aanslag in 2002 en dat hij er uiteindelijk in 2005 in zou zijn geslaagd om Mieremet dood te laten schieten.

Zijn zussen Sonja en Astrid Holleeder vertelden erover, de oud-lijfwacht van Mieremet, Ferry de Kok, zei bij de politie Holleeder te zien als de man achter de dood van Mieremet, net als tal van andere namen uit de onderwereld. Ook Peter R. de Vries verklaarde bij de politie dat Holleeder iets van doen had met de moord op Mieremet: Holleeder zou Cor van Hout tijdens een gesprek bij de Bosbaan hebben gepolst als financier van een moordpoging. Van Hout vertelde dat later aan De Vries.

Dodenlijst
Ook Willem Endstra wist van Holleeder's plannen om Mieremet dood te schieten, zegt het OM. Hij ging op de dag van de mislukte moordpoging naar Mieremet's zoon om hem te waarschuwen dat het leven van zijn vader gevaar liep. Later vertelde Endstra dat Holleeder hem had gezegd dat Mieremet die dag zou sterven.

Bij Mieremet bestond geen twijfel over wie er achter de aanslag op zijn leven zat. De officier van justitie haalde het gewraakte artikel in de Telegraaf aan, waarin Mieremet verklaarde over de mensen die zijn dood hadden geprobeerd te plannen. Dat moest Holleeder geweest zijn, zo klonk door. Bij de Belgische federale politie zei Mieremet tussen 2003 en 2004 ook dat hij 'op één' stond op de dodenlijst van Holleeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden