Veel ernstige constructiefouten in bouw

In 2002 stortte een gedeelte van het dak van Ikea in door zware regenval. Foto GPD Beeld
In 2002 stortte een gedeelte van het dak van Ikea in door zware regenval. Foto GPD

HILVERSUM - Constructiefouten in de bouw komen nog geregeld voor. In een half jaar tijd zijn in de Nederlandse bouw 82 constructiefouten vastgesteld.

Dat blijkt uit een TNO-onderzoek, waarover RTL Nieuws dit weekeinde berichtte. De fouten waren zo ernstig dat de veiligheid in het geding kwam. Soms ontstonden grote scheuren of stortte de constructie in. De afwijkingen kwamen voor in winkelcentra, parkeergarages, kantoren, woningen en scholen.

Van de 82 gebreken kwamen er 71 aan het licht, voordat er schade ontstond. Elf keer zijn de fouten ontdekt, toen er scheuren zichtbaar werden of de constructie bezweek. Ongeveer de helft van de 82 bouwfouten is al tijdens het ontwerp gemaakt, de rest tijdens de bouw zelf.

''Vaak zijn funderingen te zwak om het gebouw te dragen of worden funderingen zo gemaakt dat naastgelegen panden verzakken. Ook zijn vloeren vaak te zwak,'' zegt TNO-onderzoeker Paul Waarts.

Onvoldoende kennis van de krachten die op een constructie inwerken, en miscommunicatie bij de bouw zijn de belangrijkste oorzaken van de fouten. Aanleiding voor het onderzoek was een aantal incidenten. Zo stortten in 2003 vijf balkons van appartementen in Maastricht in. Op verscheidene plekken in Nederland stortten platte daken in, waaronder die van IKEA Amsterdam en van zwembaden in Weesp en Etten-Leur. In 2002 bezweek het parkeerdek van Hotel Van der Valk in Tiel en in 2006 moesten bijna tweehonderd bewoners van een appartementencomplex aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam worden geëvacueerd, omdat het gebouw dreigde in te storten.

Opdrachtgever voor het onderzoek is het Platform Constructieve Veiligheid. Voorzitter Dik-Gert Mans: ''Dit onderzoek geeft aan dat er redelijk wat dingen fout gaan in de bouw. In dit geval zijn deze fouten allemaal op tijd ontdekt, maar de kans dat een fout niet wordt ontdekt is aanzienlijk.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden