Veel ellende bij burger door fout in administratie overheid

Burgers kunnen er enorm veel last van hebben als hun persoonsgegevens verkeerd staan geregistreerd bij de overheid. De Algemene Rekenkamer waarschuwt daarvoor in een vandaag verschenen rapport.

null Beeld anp
Beeld anp

Kleine fouten kunnen soms grote gevolgen hebben en soms blijkt het erg moeilijk om een fout terug te draaien. De Rekenkamer geeft daar in zijn rapport een aantal voorbeelden van.

Zo deed een vrouw in Den Haag aangifte van het overlijden - in het buitenland - van haar oma. Een paar dagen later krijgt ze zelf brieven van meerdere instanties waaronder de Belastingdienst en het Pensioenfonds waaruit blijkt dat die háár als overleden hebben geregistreerd. In een ander voorbeeld blijft iemand maar boetes krijgen voor een gestolen scooter.

Stopzetten toeslagen
In weer een ander voorbeeld verhuist een gezin binnen de gemeente Woerden, maar wordt het door een fout geregistreerd als 'geëmigreerd'. Dat leidt tot het stopzetten van toeslagen en dat weer tot financiële problemen, waardoor het kinderdagverblijf moet worden opgezegd en de zorgpremie niet meer kan worden betaald. Het terugdraaien van de fout kost veel moeite en tijd en lukt uiteindelijk pas met hulp van de Nationale ombudsman.

De Rekenkamer wijst erop dat de gevolgen van fouten voor burgers als gevolg van de digitalisering van systemen niet kleiner worden. Een foute adreswijziging bij de gemeente kan worden overgenomen door instanties als de Belastingdienst, DUO en de waterschappen. Dat kan leiden tot verlies van huurtoeslag of studiefinanciering, lagere uitkeringen en hogere heffingen.

Meldpunt
Soms ligt de fout bij de burger, maar soms kan die er ook niets aan doen. Een fout herstellen is vaak ingewikkeld. De Rekenkamer beveelt daarom aan dat daarvoor één centraal meldpunt komt, bijvoorbeeld de Nationale ombudsman.

Bij de registraties van persoonsgegevens zijn vijf ministeries betrokken en honderden instanties. De Rekenkamer vindt dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken daar meer bevoegdheid over moet krijgen en maatregelen die hij heeft aangekondigd verder moet uitwerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden