Plus

Veel confetti en onwennige sporters bij gezellige huldiging

Na weken vol teleurstellingen en euforie kwamen de laatste sporters dinsdagmiddag terug naar Nederland. Bij de RAI werden de Olympische helden gehuldigd door de duizenden fans die het spektakel thuis op de voet hebben gevolgd.

Er waren beduidend minder mensen dan verwacht bij de huldiging van de Nederlandse Olympiërs. Beeld anp
Er waren beduidend minder mensen dan verwacht bij de huldiging van de Nederlandse Olympiërs.Beeld anp

'De nacht was niet om te slapen, maar om de wekker te zetten en naar jullie te kijken," sprak burgemeester Eberhard van der Laan de sporters toe. Het publiek juichte instemmend terwijl de oranje confetti naar beneden dwarrelde. Ook bij de vraag wie wakker was gebleven voor de wedstrijden van Ranomi Kromowidjojo en Dafne Schippers gaan de meeste handen de lucht in.

Er waren beduidend minder mensen dan verwacht bij de huldiging van de Nederlandse Olympiërs, maar de mensen die waren gekomen bouwden dinsdagmiddag een gezellig feestje.

null Beeld anp
Beeld anp

"Het was zo spannend," zegt Sanne Wierstra, "bij elke volleybalwedstrijd stond ik tegen de TV te schreeuwen." Samen met haar vriendin Babet van der Schot is ze uit Uithoorn gekomen om de huldiging te zien. "Ik was op vakantie in Italië," zegt van der Schot, "maar als de livestream wegviel hield Babet me op de hoogte via Whatsapp."

Hitte
De volleybalfans zijn twee van de paar duizend mensen die dinsdagmiddag de hitte trotseerden om hun helden van televisie eindelijk in het echt te zien. Goed, sommigen hadden liever gezien dat de huldiging bij het Olympisch Stadion was geweest.

En sommige sporters kwamen helemaal niet opdagen omdat ze verbolgen waren over het feit dat ze een eerdere vlucht naar huis moesten nemen. Maar een negatieve sfeer was bij de RAI nergens te bekennen.

Wethouder Harry Bakker uit Drimmelen zwaait de hele middag uitbundig met een Braziliaanse vlag. "Die heb ik speciaal voor de spelen gekocht. De afgelopen weken hing hij op mijn kantoor." Bakker gaat volledig op in de spelen. "In de zomer ben ik lekker vrij. Ik heb geen gouden medaille gemist."

Atleet Churandy Martina maakt een selfie voor de oranje Boeing. Beeld anp
Atleet Churandy Martina maakt een selfie voor de oranje Boeing.Beeld anp

Terwijl zanger Nielson het publiek bij de RAI vermaakte, begeleidden twee F16's het speciale KLM-vliegtuig met oranje neus naar Schiphol. Hier werd rond 13.00 uur de oranje loper over de landingsbaan uitgerold. Ook koning Willem-Alexander zat aan boord. Schaatser Leo Visser, die bij de winterspelen van 1988 een zilveren medaille wist te behalen, was de captain van deze Boeing 777.

Spandoek
Suzan Büchli herkent haar broer meteen wanneer hij op het scherm boven het podium in beeld verschijnt. In haar hand draagt ze een groot spandoek met de tekst: 'Büchli is de beste... na Kenny'. Baanwielrenner Matthijs Büchli wist op zijn eerste Olympische Spelen een zilveren medaille binnen te slepen. De Brit Jason Kenny pakte goud.

Suzan zat op dat moment in het stadion. "Ik hoopte vooral dat hij door de kwalificatie zou komen. Toen hij dat haalde, dacht ik: het is goed zo. Maar hij bleef maar doorgaan!" Nadat zij en haar familie eerder terugvlogen uit Rio worden ze vandaag weer met zijn allen verenigd.

Gekte
Vanaf Schiphol vertrokken de sporters met een marechausseekonvooi rechtstreeks naar de RAI. In een zee van oranje confetti en omringd door harde muziek en schreeuwende fans, werden zij op het podium onthaald. Ook sporters die al eerder naar Nederland terugkeerden, zoals wielrenner Tom Dumoulin, waren bij de ceremonie aanwezig.

Nog wat onwennig stonden de meeste sporters op het podium. Alsof de gekte die hier in Nederland woedde pas op deze bloedhete middag in Amsterdam tot ze doordrong. Maar Van der Laan richtte zich alweer op de toekomst. "Dank je wel," zei hij tegen de sporters. "En we zien elkaar in Tokyo."

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden