Veel cafés in centrum langer open

AMSTERDAM - De openingstijden van vele tientallen cafés in de binnenstad worden verruimd. Dat gebeurt doordat meer cafés van het stadsdeel Centrum een avond- en nachtvergunning gaan krijgen.Dit meldt stadsdeelvoorzitter Els Iping (PvdA). De komende weken worden de nog zeer rudimentaire plannen uitgewerkt en later ter goedkeuring aan de deelraad voorgelegd.

''Het is de bedoeling dat iedere Amsterdammer in de binnenstad gezellig en zonder zijn buurt uit te hoeven nog laat een afzakkertje kan nemen,'' zegt Iping. ''Dat moet zonder veel gereis en gedoe kunnen.'' Het gaat volgens haar om een behoorlijk deel van de naar schatting ruim 1800 cafés in de binnenstad.

Iping heeft het centrum opgedeeld in een aantal buurten, waar de bewoners niet uit zouden hoeven trekken om een avond- en nachtcafé te vinden. Een relatief groot aantal extra horecazaken in de drukke buurten als het Leidseplein, het Rembrandtplein en het Thorbeckeplein zal volgens Iping langer open mogen zijn.

In echte woonbuurten, zoals de Jordaan, zal daarentegen de verruiming mondjesmaat of vrijwel niet worden toegepast. Iping denkt dan vooral aan enkele zaken aan de Rozengracht of de Spuistraat, zoals Bitterzoet.

Het wallengebied, waar volgens Iping al zo veel activiteiten plaatsvinden en waar zo veel gedoe over is, zou afgezien van uitzonderingen ook niet echt voor het soepeler beleid in aanmerking kunnen komen.

De zogeheten avondcafés mogen open zijn tot drie uur en op vrijdag en zaterdag tot vier uur. Nachtcafés mogen nog een uurtje langer open. Alle horecazaken zijn, al jaren, de hele dag open, zodat bijvoorbeeld ook nachtcafés die op zaterdagnacht om vijf uur sluiten, vanaf negen uur 's ochtends alweer mogen schenken.

Vanavond bespreekt Iping een deel van de plannen met ondernemers en bewoners in Akantes aan de Nieuwe Herengracht, één van de vier rayons - Oost, West, Stadshart en Zuid - over haar fijnmazige 'gebiedsgerichte aanpak. Iping heeft de afgelopen weken in elk rayon geprobeerd draagvlak te krijgen voor haar plan.

Gisteren lichtte ze haar plan toe in het hol van de leeuw, Libertijn, het politieke café van de VVD. Paul Hermanides van Horeca Nederland, afdeling Amsterdam, spreekt zijn waardering uit voor de plannen. Hij prijst het initiatief, maar betreurt dat de openingstijden niet geheel vrij gelaten worden.

''Als je het vrij laat, neemt de overlast verder af,'' aldus Hermanides. ''Dan heb je niet het probleem dat rond vijf uur de discotheken al hun klanten op straat zetten, zodat die allemaal te gelijk de omgeving en de taxi's gaan belasten.''

Ook Willem Koster van Maison de Bonneterie ziet dat het bestuur van het stadsdeel zich beter dan voorheen inspant om de binnenstad levendig te houden. Zo is hij blij met de proeven met terrasverwarming, maar waarschuwt hij nog steeds voor te strakke handhaving van het horecabeleid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden