Veel boetes hoeven niet betaald te worden door cao-actie van politie

De politie wijzigt woensdag het computersysteem waarmee boetes worden verwerkt en geïnd, met als gevolg dat veel boetes niet betaald hoeven te worden. Dat melden de gezamenlijke politiebonden vandaag.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Door deze nieuwe actie voor een betere politie-cao kan het Centraal Justitieel Incassobureau van Justitie (CJIB) bepaalde bekeuringen niet verwerken. De actie betreft boetes voor minder dan 20 kilometer per uur te hard rijden en alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren. Door software-instellingen aan te passen worden de snelheidsovertredingen en de lagere boetebedragen automatisch weggefilterd uit de bestanden die door de Nationale Politie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden gestuurd.

'De overheid gaat hier miljoenen door mislopen', vertellen Gerrit van de Kamp van politiebond ACP en Albert Springer van politiebond NPB namens de politiebonden. 'Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe.'

De actie gaat voor onbepaalde tijd door. De politie beheert de server die de processen-verbaal verwerkt. Daarom kan zij deze actie uitvoeren. Voor de filtering wordt de zogeheten witte lijst met onder andere CD en AA-kentekens (diplomatiek en koninklijk huis) uitgebreid met de lagere snelheidsovertredingen en boetebedragen.

Al maanden actie
De politiebonden hadden de agenten al opgeroepen om minder boetes uit te schrijven. De 'kleinere' bekeuringen die nog worden uitgeschreven, worden er vanaf woensdag alsnog uit gefilterd.

Politiemensen voeren al maanden actie. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit volgens de bonden geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos. Ook is er geen geld beschikbaar voor andere zaken die de bonden belangrijk vinden, zoals investeringen in veiliger werken, een hogere piketvergoeding en het behoud van 21 vrije weekenden per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden