Veel blaren en 317 uitvallers op natte eerste wandeldag

De Rode Kruisposten op het parcours van de eerste wandeldag van de Vierdaagse hebben dinsdag 'behoorlijk veel' blaren doorgeprikt. Onderweg zagen de medewerkers op de drie grote rustplaatsen in totaal 387 blaren. Bij de finish in Nijmegen werden nog eens tientallen vochtblazen doorgeprikt of afgeplakt.

Redactie
Publiek langs de route op de eerste wandeldag van de 96e Nijmeegse Vierdaagse. Beeld anp
Publiek langs de route op de eerste wandeldag van de 96e Nijmeegse Vierdaagse.Beeld anp

Het regenachtige weer is daar voor een groot deel debet aan, zei Vierdaagsearts Martin Baardman dinsdagmiddag. Ondanks alle regenbuien vertoonden toch twee wandelaars uitdrogingsverschijnselen. 'Maar die konden na een infuus met vocht weer verder lopen', aldus de arts.

Acht mensen zijn afgevoerd naar ziekenhuizen. Onder hen een Britse vrouwelijke militair, die op het militaire kampement Kamp Heumensoord een klaplong kreeg. Volgens Baardman zijn er geen patiënten in ernstige toestand.

317 Vierdaagselopers vallen uit
De Vierdaagse is voor 317 wandelaars dinsdag voortijdig geëindigd. Zij moesten op de eerste dag van het wandelevenement opgeven, zo heeft de organisatie laten weten.

Dinsdagochtend verschenen 842 mensen die wel een startbewijs hadden opgehaald toch niet aan de start, zodat er woensdag voor de tweede wandeldag op 40.313 lopers wordt gerekend. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, toen het overigens ook een regenachtige Vierdaagse was.

Volgens marsleider Johan Willemstein viel het dinsdag nog mee met de voorspelde regen. In de Betuwe zagen veel wandelaars donkere regenwolken boven Nijmegen hangen, maar de Waal hield de buien tegen, zodat het later op de dag zelfs zonnig was op het parcours. Er zijn wel 'behoorlijk veel' blaren geprikt, wat waarschijnlijk te maken heeft met de hoge luchtvochtigheid.

Flink wandelen goed voor diabetici
Flink wandelen lijkt goed te zijn voor mensen met diabetes type 2, de vorm van suikerziekte die wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en overgewicht. Dat blijkt volgens inspanningsfysioloog Maria Hopman uit bloedtesten van een groep lopers die meegedaan heeft aan een training voor de Vierdaagse van Nijmegen.

Hopman zei vandaag dat de insulinegevoeligheid van de groep wandelaars met 38 procent is verbeterd, wat volgens haar een 'enorm grote verbetering' is. Ook is de kans dat de patiënten binnen 30 jaar aan de gevolgen van hun ziekte overlijden, aanzienlijk afgenomen. Bij mannen met 20 procent en bij vrouwen met 15 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden