Veel bezwaren tegen verplichte griepprik in zorg

Een verplichte griepprik voor mensen die in de zorg werken, stuit op veel bezwaren.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er is momenteel geen wet die zo’n verplichting toestaat, en een plicht zou wellicht in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook voelen mensen die in de zorg werken er weinig voor.

Dat concludeert een commissie die in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) onderzoek deed naar een verplichte griepprik. Jaap van Dissel, directeur van het centrum infectiebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, pleitte daar eerder dit jaar voor.

Onwenselijk

Slechts een kwart van de werkgevers en zorgmedewerkers is voor een plicht, 46 procent vindt het onwenselijk. Ruim tachtig procent verwacht verzet tegen een plicht, mocht die er komen, tot vertrekkend personeel aan toe.

De commissie adviseert de regering in te zetten op ‘niet-verplichtende maatregelen’, en noemt daarbij campagnes als voorbeeld. Een langdurige campagne ‘in het Radboud UMC heeft geleid tot verhoging van de griepvaccinatiegraad tot 53 procent in 2018', schrijven de onderzoekers.

Van Dissel trok in oktober aan de bel, omdat de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel rond 30 procent ligt. “Een zieke patiënt komt niet naar het ziekenhuis om onnodig besmet te worden met griep,” zei hij tegen De Telegraaf. “Bovendien moeten we vermijden dat door uitval van zorgverleners met griep de spoedeisende hulp sluit of het aantal bedden wordt gereduceerd, zoals in 2018.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden