Veel bezwaar tegen boetes woonfraude

De afgelopen vier jaar hebben woningeigenaren 384 bezwaarschriften ingediend met betrekking tot boetes wegens illegale verhuur. 

Het woonfraudeteam op inspectie Beeld Amaury Miller

Dat laat het college weten in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD, naar aanleiding van cijfers over de handhaving van woonfraude over het eerste halfjaar van 2018. Onder woonfraude valt bijvoorbeeld ruimte die illegaal wordt verhuurd aan toeristen.

Bezwaar
Uit de cijfers blijkt dat er veel bezwaar wordt gemaakt tegen de boetes voor illegale verhuur. Van de 384 bezwaren zijn 66 (17,19%) gegrond en 195 bezwaarschriften (50,78%) ongegrond verklaard. Het overige deel is nog niet afgerond (20,05%), ingetrokken of niet-ontvankelijk verklaard.

Bij de rechtbank zijn 103 huizenbezitters in beroep gegaan tegen een vermeende boete voor illegale verhuur. Daarvan werd bijna de helft (48) ongegrond verklaard, en 13 gegrond. 29 zaken waren nog niet afgerond, de rest is teruggetrokken of niet ontvankelijk verklaard.

Minder boetes
In juli bleek dat de gemeente het eerste half jaar van 2018 minder boetes heeft uitgedeeld naar aanleiding van illegale vakantieverhuur en woonfraude. Ook zijn er minder woningen gesloten.

In totaal controleerde de gemeente in het eerste half jaar van 2018 meer woningen dan het jaar ervoor. Daaruit kwamen minder overtreders naar voren dan het voorgaande jaar. In totaal werden 61 appartementen gesloten (het jaar ervoor 79) en 148 boetes opgelegd (tegenover 154 een jaar eerder).

In heel 2017 werden er 148 woningen gesloten, en werd er een record van 4,2 miljoen aan boetes uitgedeeld.

Minder investeerders
Volgens het college zou de daling van het aantal sluitingen erop kunnen duiden dat er minder panden in Amsterdam worden opgekocht als investering om te gebruiken voor illegale toeristische verhuur.

Sinds oktober 2017 moeten huisbezitters het verplicht bij de gemeente melden als zij hun woning tijdelijk wil verhuren bijvoorbeeld via Airbnb. Wordt bij een controle geconstateerd dat er geen melding is gedaan, dan kan er een bestuurlijke boete van 6.000 euro worden opgelegd. Die boete kan oplopen tot 20.000 euro bij herhaaldelijke illegale verhuur.

Het college geeft aan dat het ondanks de vermeende succes ook de komende periode onverminderd in zal zetten op handhaving om woonfraude in Amsterdam te voorkomen en te bestrijden. Ook wordt een campagne gestart om het meldpunt Zoeklicht weer onder de aandacht te brengen.

Lees ook: Het woningfraudeteam komt altijd onaangekondigd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.