'Veel apensoorten bedreigd met uitsterven'

Uitsterving dreigt voor veel soorten apen en halfapen. Dat blijkt uit een lijst van de 25 meest bedreigde primaten ter wereld die de IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft gepresenteerd tijdens de Conventie voor Biologische Diversiteit (CBD).

Ringstaartmaki. Beeld AFP
Ringstaartmaki.Beeld AFP

Vooral voor maki's (lemuren) is de situatie zorgwekkend. Van de zeldzaamste soort, de noordelijke wezelmaki, leven er nog slechts 19 in het wild. Op Madagaskar is de situatie het ernstigst: met zes van de 25 soorten is het Afrikaanse eiland het land met de meeste bedreigde primatensoorten.

Oorzaken
Van de 103 soorten en ondersoorten maki's op Madagaskar wordt maar liefst 91 procent met uitsterven bedreigd. Belangrijkste oorzaken zijn illegaal jagen en verlies van hun leefomgeving, bijvoorbeeld door het kappen of afbranden van tropisch regenwoud.

De top 25 van bedreigde primaten bevat daarnaast vijf soorten uit Vietnam, drie uit Indonesië en twee uit Brazilië. IUCN hoopt dat er dankzij de publicatie van de lijst meer gerichte hulpacties op gang komen om de dieren te redden.

'Zulke inspanningen hebben effect', benadrukt Russell Mittermeier, voorzitter van de wetenschappelijke commissie over apen van IUCN en directeur van Conservation International. 'De situatie van de wanderoe (baardaap) bijvoorbeeld is zodanig verbeterd dat hij, na 6 jaar lang op de lijst te hebben gestaan, nu niet meer in de top 25 voorkomt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden