Veel Amsterdamse ouderen bezitten verlopen ID-bewijs

Ruim 2000 oudere Amsterdammers bezitten geen geldig ID-bewijs, waardoor zij niet mogen stemmen en boetes riskeren. Dat meldt dagblad Metro.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

De Dienst Basis Informatie (DBI) deed onderzoek op verzoek van de Amsterdamse SP en concludeerde dat 298 ouderen geen ID-bewijs hebben. 1785 ouderen beschikken over een verlopen pas. In totaal zijn er ongeveer 20.000 65-plussers in Amsterdam die rond moeten komen van een minimuminkomen.

Fractievoorzitter Laurens Ivens is ervan geschrokken dat één op de tien ouderen in Amsterdam geen geldig ID-bewijs heeft. De partij heeft het initiatief genomen voor gratis openbaar vervoer voor oudere Amsterdammers. Daarbij bleek dat veel ouderen in Amsterdam geen geldige legitimatie hebben.

Armoede
Ivens meent dat armoede een belangrijke rol speelt bij het hebben van geen geldig ID-bewijs. Daarom stelde hij aan burgemeester Van der Laan voor om de ID-bewijzen voor ouderen goedkoper te maken. Van der Laan reageerde hierop dat er geen mogelijkheid is om de prijs te verlagen.

De gemeente is bereid om een oplossing te vinden voor het gratis openbaar vervoer. Een stem uitbrengen tijdens de verkiezingen wordt echter een probleem voor de ouderen zonder geldig ID-bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden