Veel agenten gewond bij betoging in Keulen

Het aantal gewonden als gevolg van de uit de hand gelopen betoging in Keulen zondag is opgelopen tot 14, van wie 13 agenten. De regionale krant Kölner Stadt-Anzeiger rept over een 'veldslag' naast het centraal station met 'onbeschrijfelijke taferelen'.

Redactie
Een waterkanon wordt tijdens de demonstratie gebruikt om het geweld te bestrijden. Beeld afp
Een waterkanon wordt tijdens de demonstratie gebruikt om het geweld te bestrijden.Beeld afp

Volgens de Duitse krant Bild is de situatie in het centrum van Keulen 'volledig buiten controle geraakt' bij de botsingen tussen hooligans en politie. Pas na 19 uur zei een politiewoordvoerder dat de rust terug begint te keren.

Het treinverkeer is deels ontregeld door de onrust rond het centraal station. De politie probeert de veelal stomdronken hooligans, die uit diverse plaatsen in Duitsland waren gekomen, in kleine groepjes naar treinen te begeleiden. Ook daarbij komt het steeds weer tot incidenten. De politie heeft enkele arrestaties verricht, maar moest veel arrestanten uit gebrek aan menskracht weer vrijlaten. Er zijn versterkingen ingevlogen.

Naast de Dom waren zondag duizenden Duitse voetbalhooligans samengekomen om te protesteren tegen radicaal islamisme, onder het motto 'hooligans tegen salafisme'. 2000 antifascistische tegenbetogers zetten zich in voor tolerantie, onder het motto 'Samen tegen racisme én religieus fundamentalisme'.

Het kwam al gauw tot geweld: de hooligans bekogelden de politie met vuurwerk, flessen en stenen. Een politiebusje werd omgegooid. De politie zette knuppels, pepperspray, waterkanonnen en pantservoertuigen in om de orde te herstellen.

Hooligans riepen leuzen als 'Buitenlanders het land uit!' Agenten probeerden de twee betogingen aan weerskanten van het centraal station gescheiden te houden. Boven het centrum van de Rijnlandse metropool werd een helikopter ingezet.

De politie vroeg burgers alleen naar het centrum te komen als het echt nodig was, in verband met de vechtpartijen. Agenten zorgden er in eerste instantie wel voor dat treinreizigers het station konden bereiken. Premier Hannelore Kraft (SPD) van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) toonde zich bezorgd over de oplopende spanningen. Volgens een politiefunctionaris is er lang niet meer zo'n escalatie van geweld geweest in NRW: 'Dat is toch meer iets voor Berlijn of Hamburg.'

Een politieauto is tijdens de demonstratie op zijn kant geduwd. Beeld afp
Een politieauto is tijdens de demonstratie op zijn kant geduwd.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden