Veel afhakers voor debat bij NOS: Wilders, Roemer en Pechtold

Na Emile Roemer en Geert Wilders heeft ook Alexander Pechtold afgezegd voor het debat rond de Europese verkiezingen dat de NOS morgen in Rotterdam organiseert. Dat liet de NOS dinsdag weten. In een eerder stadium waren premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra niet op de uitnodiging ingegaan.

D66-leider Alexander Pechtold en SP-leider Emile Roemer in de Tweede Kamer. Ze hebben beide afgezegd voor het debat van morgen. Ook Geert Wilders (PVV) doet niet mee. Beeld anp
D66-leider Alexander Pechtold en SP-leider Emile Roemer in de Tweede Kamer. Ze hebben beide afgezegd voor het debat van morgen. Ook Geert Wilders (PVV) doet niet mee.Beeld anp

'Wij hebben Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem uitgenodigd vanwege de functies die zij bekleden', zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. Naast de minister-president en de minister van Financiën kregen ook de fractievoorzitters van de grootste zes partijen in de Tweede Kamer een uitnodiging, net als alle Europese lijsttrekkers.

Niet in evenwicht
Volgens de NOS-hoofdredacteur wil de leider van D66, net als zijn collega's van SP en de PVV, niet dat Dijsselbloem, van PvdA-huize, aan het debat meedoet. Volgens de drie fractievoorzitters is het programma op die manier niet in evenwicht en zou de PvdA te veel ruimte krijgen.

Na de afzeggingen van Roemer, Wilders en Pechtold blijven alleen CDA-leider Sybrand Buma, PvdA-leider Diederik Samsom en Dijsselbloem over. De Europese lijsttrekkers van alle partijen die zijn uitgenodigd, doen woensdag wel gewoon mee.

Marcel Gelauff Beeld anp
Marcel GelauffBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden